Askerlik borçlanmasının; kısa, uzun ya da bedelli olmasına bakılmaksızın erkeklere sigorta başlangıç tarihini öne çekme hakkını sunması için askerliğin çalışma hayatından önce olması gerekir.
Askerlik borçlanması hakkından yararlanmak için kişilerin er ya da erbaş olarak vatani görevini tamamlaması veya yedek subaylık okulunda eğitim alması şarttır. Yedek subaylık okuluna hazırlık aşamasında geçirilen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilir.
Kişinin askerde olduğu süre boyunca işveren tarafından çalışanın adına Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir prim ödemesi yapılmamalıdır.
ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN YAPILAN PRİM ÖDEMESİNİN MİKTARI NE KADARDIR?
Askerlik borçlanmasına ilişkin yapılacak prim ödemesi, askerlik süresinin tamamı ya da bir kısmı kadar olabilir. Askerlik borçlanmasına dair prim ödemesinin miktarı asgari ücret üzerinden hesaplanır. Askerlik borçlanması için ödenecek olan taban miktar, brüt asgari ücreti %32'si; tavan miktar ise brüt asgari ücreti %32'sinin 7.5 katı kadardır. Buna göre; askerlik borçlanmasının günlük en düşük miktarı 31.39 TL olarak; en yüksek limit ise 235.44 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre askerlik borçlanmasının en düşük miktarı ay ve yıl bazında hesaplanmıştır.
1 aylık (30 günlük) askerlik borçlanması tutarı: 941.76 TL
1 yıllık (365 günlük) askerlik borçlanması tutarı: 11.301,12 TL
ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞVRUSU NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanması başvurusu, kişinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkezi'ne doğrudan iletilebilir. Kamu görevlileri ise; SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na başvuru dilekçesiyle bizzat ya da e-Devlet kapısı üzerinden online olarak taleplerini iletebilirler. Başvuru sırasında kişilerin yanında; askerlik borçlanma belgesi, askerlik terhis belgesi, başvuru dilekçesi ve üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisinin olması yeterlidir.