1.5 METRE KURALI
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de, sektörün 8 - 15 Haziran arasında işe başlayacağını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Turizm belgeli yerlerle ilgili tebliğ yayınlandı. Biz üyemiz restoran, kafe ve lokantalara hazırlık yapsınlar diye standartları gönderiyoruz. Türkiye'de 110 bin restoran, kafe var. Milyonlarca da tedarikçi... Bir an önce açılmayı talep ediyoruz.
Yeni dönemde masa araları 1.5 metre olacak. Bazı ürünler tek kullanımlık olacak. Yemek öncesi ve sonrasında kolonya kullanımı, çalışanların maske takması gibi önlemler var. Kısa çalışma ödeneğinin de uzamasını istiyoruz."
İLK BEKLENTİ %25-50 MÜŞTERİ
Big Chefs'in Kurucusu Gamze Cizreli, restoranların 8 - 15 Haziran arasında açılmasının beklendiğini ve hazırlık yaptıklarını aktardı. Cizreli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Masaların arası 1.5 metrekare olacak. Servis elemanları maske takacak. Misafirler için maske bulunduracağız. Masalarda dezenfektan bulunacak. Mutfakta da hijyen önlemleri üst düzeyde. Menüyle temas edilmemesi için QR kodlu menüler yaptık. Temassız ödeme artırılacak. Havalandırmalar değişecek. İlk etapta yüzde 25 - 50 arasında kapasite öngörüyoruz."
FİYATA ZAM YAPILMAYACAK
Happy Moon's Grup Kurucusu Hüseyin Aymutlu da, 15 Haziran'a kadar restoranların açılacağını bildirerek, "Çalışanlara eğitim aldırdık. Tek kullanımlık, tuz, biber hazırladık. Her yerde dezenfektan olacak. Online menü geliştirdik. Fiyatlara zam yapmayacağız. Yüzde 50 az kapasiteyle başlarız" dedi.
HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?
Masa araları 1.5 metre, sandalye araları 60 santimetre olacak.
Çalışanlar maske takacak.
Müşteriye ateş ölçer tutulacak.
Tek kullanımlık, biber, tuz, ketçap olacak.
Tek kullanımlık ve silinebilir malzemeden menü sunulacak.
Masalarda dezenfektan, kolonya, ıslak mendil bulunacak.
Çatal, kaşık poşete girecek.
Menüler online olacak.
Temassız ve online ödeme yaygınlaşacak.
Havalandırma sistemleri yenilenecek.
Bahçelere ağırlık verilecek.