İstihdam Kalkanı ile işsizliğin önüne geçecek ve
istihdamı koruyarak yeni işçi alımını teşvik edecek adımlar atılırken, tamamlayıcı emeklilik de yaşlılıkta gelirleri artıracak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bu sistem sayesinde çalışanlar emeklilikte iki maaş birden alacak.
Başkan Erdoğan'ın
'devletin elini taşın altına koyacağını' söylemesi, primlerde destek olunacağının da işaretini verdi. Üstelik ikinci emeklilik kamu emekliliğine göre daha kısa sürede gerçekleşecek.
GELİRLER DÜŞMEYECEK
Tamamlayıcı emeklilikte uygulanan sisteme göre 10 yıl 56 yaş ile emeklilik olacak ve maaş ödenecek. Şimdi
SGK sistemine giren bir kadın 58, erkek ise 61 yaşında 20 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Tamamlayıcı emeklilik, çalışanların emekli olduklarında gelirlerinde meydana gelebilecek düşmeleri önleyici bir tedbir olarak görünüyor.
Sistemle gelecek ikinci maaş, gelirdeki düşüşü önleyecek. Tamamlayıcı emeklilik birçok ülkede farklı şekillerde uygulanıyor. Ülkemizde de 2017'de otomatik
Bireysel Emeklilik Sistemi (
BES) başlatıldı. Ancak bu sisteme girmek zorunlu; kalmak isteğe bağlı. İlk düşünülen sistemde zorunluluk esas alınacak. Çalışanlar kazançlarına göre bütçesini sarsmadan birikim yapacak, devlet ve işveren katkısı da olacak. Bir diğer model ise riskli, yıpranma payı yüksek olan mesleklere yönelik uygulanan emeklilik sistemi.