En düşük ölüm aylığı 390 lirayı en yüksek ölüm aylığı ise 4 bin 500 lirayı geçecek

Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur'dan dul ve yetim aylığı alanların maaşları da zamlanacak. Dul ve yetim aylığının Temmuz'da yüzde kaç zamlanacağı en çok merak edilen konulardan bir tanesi. Son açıklanan enflasyon oranına göre şimdiden yüzde 4.57 zam kesin gözüküyor. Böylece hisse oranına göre en düşük ölüm aylığı 390 lirayı, en yüksek ölüm aylığı ise 4 bin 500 lirayı geçecek. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Haziran 2020 , 09:54 Güncelleme Tarihi :01 Temmuz 2020 , 14:48
En düşük ölüm aylığı 390 lirayı en yüksek ölüm aylığı ise 4 bin 500 lirayı geçecek

Ölüm aylığı alanlar ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere ve bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı alıyor. TÜİK, 2020 ocak-mayıs 5 aylık enflasyonu yüzde 4.57 olarak açıkladı. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur'dan dul ve yetim aylıkları alacak olanlar için yüzde 4.57 zam kesin gözüküyor. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

SORU-CEVAP

MAAŞ ZAMMINI YANLIŞ HESAPLIYORSUNUZ

Soru: Memur emeklisiyim. Ocak ayında bizlere yüzde 5.5 zam yapıldı. Ancak benim hesabıma göre bankaya eksik maaş yatıyor. Gerekli yerlere müracaat ettim ama net bir dönüş alamadım. Neden maaşım eksik gözüküyor? Osman E.

Cevap: Sizin gibi çoğu emekli maaş zammını bankaya yatan para üzerinden hesaplıyor. Bankaya yatan maaşınızın içinde yani elinize geçen ücret içinde ek ödeme de var. Maaşınızı ek ödemeli alıyorsunuz. Elinize geçen maaşınız içinde yüzde 4'lük ek ödeme tutarını düşeceksiniz, böylece asıl maaşınız ortaya çıkacak. Zammı ise maaşınız üzerinden hesaplayacaksınız.


YENİDEN EMEKLİ MAAŞI ALABİLECEKSİNİZ

Soru: Emekliyim, yeniden çalışmaya başladım. Emekli aylığım yeniden nasıl bağlanacak, hak kaybım olacak mı? Meltem G.

Cevap: Yeni maaşınıza, eski aylığın kesildiği tarihten sonraki maaşlara yapılan zamlar uygulanacak. Yeniden ne zaman emekli maaşı almaya başlayacaksanız başladığınız tarih itibariyle bulunacak tutar ile emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmi aylığın toplamı olacak.


KİMLER DUL VE YETİM MAAŞI ALABİLİR?

Diğer adı ile ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın ister erkek olsun, hak sahibi eşlere verilir. Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı, çocuklarına bağlanan aylığa ise yetim aylığı ismi verilir. Eşlerde olduğu gibi çocuklarda da erkek ya da kız ayrımı yapılmaz. Eşin ölüm tarihinde sigortalı ile Medeni Kanun'a uygun evlilik bağının bulunması gerekmektedir. Erkek çocukların öğrenci değil ise 18, lisans öncesi eğitimde 20, lisans eğitiminde ise 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Kız çocukların ise evli olmaması şartı ile sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işte çalışmaması bu kuruluşlardan gelir almaması gerekmektedir.

DUL VE YETİM MAAŞI NASIL HESAP EDİLİR?

Vefat eden sigortalı ise eşine yüzde 50 ölüm aylığı bağlanır. Eğer ölen sigortalının hiç çocuğu yoksa eşine yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Ama bir çocuk varsa, çocuğa yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylık oranı ise yüzde 25'dir. Çocuk sayısına göre ödenecek ölüm aylığı toplam aylığın üzerine çıkamayacağından eş ve çocuklar arasında belli indirim yapılarak, maaş bağlanır. Anne ve babasının ölümü halinde çocuklara yüzde 50 oranında ölüm aylığı ödenir. Ayrıca ölen sigortalının emekli maaşının yüzde 90'ını aşmayacak şekilde (alt sınır aylık) yakınlarına maaş bağlanır ve bu maaş da eşe 2, çocuğa 1 hisse olarak pay edilir. Memurlarda ise sigortalının ölümü durumunda eşe yüzde 60, çocuğa da yüzde 30 oranında aylık bağlanır. Sigortalının vefatı 2008 yılından önce ise hak sahiplerinin ölüm aylığı şartları farklı; sigortalının 2008'den sonra ölümü halinde ise farklıdır.