Gardiyanlık başvurusu, adliye komisyonlarına yapılır.
Belirlenen kadronun genellikle 3-5 katı kadar adayın puan sıralaması alınır. Sıralamaya girebilen adaylar, mülakata girmeye hak kazanırlar.
Komisyonlar, belirlenen tarihte adayları çağırarak mülakat sınavına alırlar. Bu sınavda komisyon üyeleri, adaylara genel kültür soruları yöneltir.
Mülakat sınavında başarılı olan kişiler için bir liste ilan edilir. Bu listede ismi geçen gardiyan adayların, boy ve kilo ölçümleri alınır.
Boy ve kilosu bakanlığın belirlediği aralıkta olan kişiler, İKM şartlarını sağlamış olurlar. Böylece adaylara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından göreve başlangıç tebliği gönderilir.
Gardiyan alımları bu şekilde sonuçlanır. İKM öğrencilik alımları bu sistemin dışındadır.
GARDİYAN NE İŞ YAPAR?
İnfaz koruma memurları cezaevi ve ıslah evlerinde barındırılan suçluların ihtiyaçlarını karşılayan ve bunların ıslahını sağlayarak topluma yeniden kazandırılmasına yardım eden meslek elemanlarıdır. Peki ama infaz koruma memurlarının görevleri nelerdir?
Cezaevine giren tutuklu ve hükümlülerin üzerini arar ve taşıdıkları kıymetli eşyayı emniyet altında bulundurur,
Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler hakkında bir takım kayıtları tutar,
Tutuklu ve hükümlüleri koğuşlarına götürerek koğuş kapılarını kilitler,
Koğuşları belirli periyotlarla kontrol eder, çalışan tutuklulara nezaret eder,
Kapı, pencere ve bahçe kapılarının iyi bir şekilde kapatılıp kapatılmadığını ve kaçma girişimiyle ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını muayene ve tespit eder,
Tutuklu ve hükümlüleri yemek, banyo ihtiyaçlarını , revire çıkarma, görüşlere götürülüp getirme, mahkemeye hazırlama, tıraş, kantin ihtiyaçlarının temini, yöneticilerle görüştürülmesi işlemini yapar,
Günde en az 3 defa hükümlülerin ve tutukluların sayımını yapar,
Cezaevlerinde çıkabilecek olaylara anında müdahale ederek olayın büyümesini engeller ve sükunetin devamını sağlar,
Cezaevinde kısmi ve genel aramaları yaparak bulundurulması ve girmesi yasak olan maddelerin girişine engel olur,
Ağır ceza merkezi olmayan (kaza ceza evi) yerlerde katip, idari memurunun bulunmadığı ceza evlerinde sevk ve idareden bütün olarak sorumludur,
Cezaevinin temizliğinden sorumludur.
İnfaz koruma memurluğu yani gardiyanlık mesleği hakkında okurlarımızdan gelen soruların cevapları da aşağıdaki gibidir. Sizlerin de aklına takılan sorular var ise aşağıda bulunan yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.