İşte Sabah Gazetesi yazarı Nurullah Gür'ün "Panik düğmesine basmaya gerek yok" başlıklı yazısı
Yabancı basın bilinçli bir şekilde suyu bulandırıyor. Merkez Bankası ve BDDK'nın attığı adımların anlaşılmasıyla birlikte makul yabancı yatırımcı ilgisi önümüzdeki haftalarda artabilir. Enflasyon ve cari açıkla ilgili olumlu verilerle de dövizde rahatlama yaşanabilir
Dövizde yaşanan yükselişin nedenlerini anlamaya çalışalım. Koronavirüs ve jeopolitik gelişmelerden dolayı Brezilya, Meksika, Güney Afrika ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yıl başından bu yana yüzde 18 ila 33 arasında değer kayıpları yaşandı. Salgının ilk aylarında TL'deki değer kaybı görece daha düşüktü. TL pozitif ayrışıyordu. Bu pozitif ayrışma son haftalarda ortadan kalktı. TL'deki değer kaybı yüzde 23'e yükseldi. Yine de gelişmekte olan ülkelerden daha kötü bir durumda değiliz.
Koronavirüsün etkilerini atlatma noktasında iç talep ve reel sektörün performansı iyi gidiyor. Beklenenden daha hızlı bir toparlanma var. Ancak, tüketici kredileri ve iç talepteki yükseliş, birim maliyetlerdeki artış ve hizmetler sektöründeki dengesiz fiyatlamalar enflasyonu yukarıya çekti. Merkez Bankası'nın ve piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi.