KHK ile kadroya alınan taşeron işçiler 4/D statüsüne alındı. Bu dönemde çalıştıkları kurumlarda kadroya geçen taşeron işçilerin maaşları ise düzenlendi. Çok sayıda taşeron işçi asgari ücretten işe başlatıldı. 4/D personelleri bundan önceki dönemlerde her 6 ayda bir yüzde 4 zam aldılar. Bu zam oranları çoğu zaman asgari ücretin altında kaldığı için ek zam ile tamamlandı.
4/D personelleri bundan önceki dönemlerde her 6 ayda bir yüzde 4 zam aldılar. Bu zam oranları çoğu zaman asgari ücretin altında kaldığı için ek zam ile tamamlandı. Maaşlar asgari ücret altında erirken 2020 TİS sonrasında bu oranların daha yukarı seviyelere çekilmesi bekleniyor.
Bu noktada Türk İş Sendikasının talepleri ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın teklifleri önem kazanıyor. Peki Çalışma Bakanlığı'nın dosyasyında hangi zam oranları üzerinde duruluyor.
* Yüzde 15 zam oranı: En çok dile getirilen bu oran hem enflasyon oranlarının üzerinde hemde refah payı olarak dile getiriliyor.
* Yüzde 12 zam oranı: Bu oran ise enflasyon oranı olarak öne çıkıyor.
* Yüzde 10 zam oranı: Taşeron işçilerin maaşlarına yapılacak zam oranlarından biri olarak ele alınıyor.
* Yüzde 17.5 zam oranı: Asgari ücret zam oranı ve bir miktar refah payı olarak ele alınıyor.
YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİYLE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?
Taşeron işçilerin yüzdelik dilim düzenleme talebi yargıya da taşınmış durumda. Bu düzenleme konusunda geçmişte açılan davalarda işçilerin lehine kararlar çıkmıştı. Bu kararlar sonrasında ise taşeron işçilerin maaşları yeniden düzenlendi.
KHK ile kadroya alınmadan önce taşeron işçilerin maaşları firmalara göre değişiklik gösteriyordu. Kadroya alındıktan sonra çok sayıda taşeron işçi asgari ücretle işe başlamıştı. Bu konuda alınan kararlar kapsamında işçilerin maaşları kadroya alınmadan önceki maaşlarına oranla yeniden belirlenecek.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN TAŞERON İŞÇİLERE EK ZAM
Bilindiği üzere KHK ile kadroya alınan taşeron işçiler 4/D statüsüne alındı. Bu dönemde çalıştıkları kurumlarda kadroya geçen taşeron işçilerin maaşları ise düzenlendi. Çok sayıda taşeron işçi asgari ücretten işe başlatıldı.
Kadroya alınmadan önce asgari ücretten daha yüksek maaş alan bazı taşeron işçiler ise 2019 ve 2020 yıllarında mahkemelerden bu yönde emsal teşkil edebilecek kararlar aldılar. Yerel mahkemeler taşeron işçilerin taleplerini haklı buldu ve maaşların kadroya alınmadan önceki oranlarına göre yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.
Bu kararlar bazı sendikalara umut oldu ve kendi bünyesinde ki taşeron işçiler adım toplu adım atmaya karar verdiler. Bu alanda yürütülen bu çalışmaların ardından ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konuyu dosyaya alması bekleniyor. Bakanlığı bu konuda bir çözüm önerisi mi sunacağı veya başka bir öneri mi getireceği bilinmiyor. Ancak yüzdelik dilim ile asgari ücret konusunun Çalışma Bakanlığı'nca 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor.