Kıdem tazminatı hesabında baz alınan ücretler kişinin son ücretleridir. Yani yıl içerisinde zam almış bir kişinin zamlı olan kazancı dikkate alınmalıdır. Son ücret, kişinin son bordrosundaki ödenen ücreti değil, son 1 aylık/30 günlük ücreti olmalıdır. Örneğin tam zamanlı bir çalışan işten ayrılırken 15 günlük ücret almış olabilir. Kıdem tazminatı ile ilgili tüm merak edilen soruları Hürriyet'ten Noyan Doğan cevapladı:
PRİMLERİNİZİ İADE ALABİLİRSİNİZ
Soru: 58 yaşındayım. 1992'de sigorta girişim, 1108 günüm var. Primlerimi geri alabilir miyim? Leyla K.
Cevap: Emeklilik yaşınız geldiği ve prim gün sayınız, çalışma yılınız emekli maaşı almaya yeterli olmadığı için SGK'dan, kendi adınıza ödediğiniz primlerinizi iade alabilirsiniz. İşveren payı ve işsizlik sigortası için kesilen primleri iade alamazsınız. İade için SGK'ya başvurabilirsiniz.
EMEKLİLİK İÇİN 53 YAŞINI BEKLEYECEKSİNİZ
Soru: 6.847 prim gün sayım var. 26.12.1979 doğumluyum. 24.07.1996 sigorta girişliyim. Ne zaman emekli olurum? Sevgi K.
Cevap: 4/A'lı olarak çalıştığınızı tahmin ediyorum. Buna göre 24 Mayıs 1996 ila 23 Mayıs 1997 ilk işe giriş tarihi olanlar 20 yıl çalışıp, 5900 prim gün sayısını doldurduğunda, 53 yaşında emekli olabiliyor. Sizin durumunuzda prim gün sayınız ve çalışma yılınız dolmuş. Emeklilik için 53 yaşını bekleyeceksiniz.
TATİL GÜNLERİ İZİN SÜRESİNDEN SAYILMAZ
Soru: Yıllık izin hesabında haftanın tamamında çalışma olamaması durumunda cumartesi günleri yıllık izinden sayılmaktadır. Cumartesi çalışılmayan bir işyerinde cuma gününe kadar çalışma yapılıp, cumartesi yıllık izin başlatılabilir mi? Sefer D.
Cevap: İş Kanununa göre bayramlar, hafta tatilleri ve genel tatiller izin süresinden sayılamaz. Eğer izin süresi tatil günlerine denk gelirse, izin süresi sonuna eklenir.