- Rafineri Satış Fiyatı Oluşumu
Yakıt ilk olarak rafineriden geçer. Bu aşamada rafineri fiyatına hem ÖTV, hem de EPDK payı eklenir. Devlet tarafından her ürün için belirlenen bir ÖTV değeri bulunmaktadır. Bu değerler aşağıdaki gibidir:
95 Oktan Kurşunsuz Benzin (TL/ m3) 2.376,50
Motorin (TL/ m3) 1.794,50
Gazyağı (TL/ m3) 1.136,70
Fuel Oil (TL/TON) 237,00
Kalorifer Yakıtı (TL/TON) 237,00
Yüksek Kükürtlü Fuel Oil (TL/TON) 224,00
EPDK'nın payı; beyaz ürünler için metreküpte 2,54 TL, siyah ürünler için ise 2,69 TL'dir. Tabi bu ton bazında fiyatlardır.
Yakıtın rafineriye geldiği fiyat, Akdeniz - İtalyan piyasasında yayınlanmakta olan CIF Akdeniz tarafınan açıklanan o günün döviz kuruna bağlı bir şekilde değişir. Rafineri satış fiyatının hesaplanması ise şu şekilde gerçekleşir.
Gümrüksüz rafineri fiyatı, ÖTV ve EPDK payı toplanır.
- Depo Satış Fiyatı Oluşumu
Rafineriden çıkan yakıt, dağıtıcı firmalarca alınır. Burada markalar hem kendi marjını hem de servis ücretlerini yeni bir fiyat oluşturur. Markalar, buradan elde ettkleri kar marjlarını ise yeni istasyonlar, tesis bakımları ve pazarlama faaliyetleri için kullanmaktadır. Bu aşamada oluşan fiyat ise "depo satış fiyatı" olarak adlandırılır.
- Pompa Satış Fiyatı Oluşumu
Depodan satış fiyatına, bayi masrafları, lojistik giderleri eklendiğinde tavsiye edilen pompa fiyatı oluşmaktadır. Bölgeden bölgeye akaryakıt fiyatlarının değişmesi ise bu aşamadaki lojistik farklılıklardan kaynaklanmaktadır.