Dolar kuru çakıldı! Milyonlarca araç sahibine müthiş haber!

Alınan son dakika haberiyle birlikte araç sahiplerine çok büyük müjde verildi. Daha öncesinde hem benzin hem de motorin fiyatlarında çifte indirim yapılmıştı. Tekrardan tarihin en büyük indirimine dair müjdeli haber verildi. Önceki indirimde ilk olarak 21 kuruşluk sonrasında ise 17 kuruşluk bir düşüş yaşanmıştı. Pompaya direkt olarak yansıyan bu indirim beraberinde, benzin fiyatlarında da düşüş yapılmıştı. Gelen son müjdeyle birlikte yapılan bu çifte indirimin sonrasında tekrar bir indirim haberi alındı.

Giriş Tarihi :16 Kasım 2020 , 08:47 Güncelleme Tarihi :16 Kasım 2020 , 11:47
Dolar kuru çakıldı! Milyonlarca araç sahibine müthiş haber!

İÇİNDEKİLER

Dolar kurunun rekor seviyeden 7.65 TL seviyesine kadar çekilmesi ile gözler indirim haberine çevrilmişti. Ülkemizde petrol ve benzin fiyatlarını hesaplama konusunda 1 Ocak 2005 tarihi itibari ile serbest fiyatlandırma koşullarına geçiş yapılmıştı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre, benzinde 16, motorinde yani mazotta ise 12 kuruşluk bir indirim söz konusu. Araç sahipleri, bir önceki çifte indirim müjdesinden sonra aldıkları bu indirim haberiyle birlikte sevindiler. Sosyal medyada bazı kişiler, indirim yapmadan önce zaten toplamda 2-3 TL'lik zam yapıldığını ifade ederek, bu indirimin aslında bir indirim olmadığını; sadece yapılan zamdan düşüldüğünü söylediler.

RESMİ AÇIKLAMA

EPGİS'in yarın resmi açıklamayı yapması ve indirimi duyurması bekleniyor.

POMPAYA YANSIYACAK MI?

Edinilen bilgilere göre 32 kuruşluk fiyat indiriminin pompaya yansıyacağı öğrenildi. İndirim öncesi bugün İstanbul'da benzin 6.97 TL , Ankara ve İzmir'de ise 7.03 TL'den satılıyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Petrol Piyasası Kanunu gereğince, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren akaryakıt sektöründe serbset fiyatlandırma sistemine geçiş yapıldı. Yapılan uygulamayla beraber sektördeki akaryakıt dağıtımı yapan şirketler, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekle serbest oldular. Türkiye'de ise akaryakıt fiyatları 3 farklı aşama dahilinde belirleniyor. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir:

- Rafineri Satış Fiyatı Oluşumu

Yakıt ilk olarak rafineriden geçer. Bu aşamada rafineri fiyatına hem ÖTV, hem de EPDK payı eklenir. Devlet tarafından her ürün için belirlenen bir ÖTV değeri bulunmaktadır. Bu değerler aşağıdaki gibidir:

95 Oktan Kurşunsuz Benzin (TL/ m3) 2.376,50

Motorin (TL/ m3) 1.794,50

Gazyağı (TL/ m3) 1.136,70

Fuel Oil (TL/TON) 237,00

Kalorifer Yakıtı (TL/TON) 237,00

Yüksek Kükürtlü Fuel Oil (TL/TON) 224,00

EPDK'nın payı; beyaz ürünler için metreküpte 2,54 TL, siyah ürünler için ise 2,69 TL'dir. Tabi bu ton bazında fiyatlardır.
Yakıtın rafineriye geldiği fiyat, Akdeniz - İtalyan piyasasında yayınlanmakta olan CIF Akdeniz tarafınan açıklanan o günün döviz kuruna bağlı bir şekilde değişir. Rafineri satış fiyatının hesaplanması ise şu şekilde gerçekleşir.

Gümrüksüz rafineri fiyatı, ÖTV ve EPDK payı toplanır.

- Depo Satış Fiyatı Oluşumu

Rafineriden çıkan yakıt, dağıtıcı firmalarca alınır. Burada markalar hem kendi marjını hem de servis ücretlerini yeni bir fiyat oluşturur. Markalar, buradan elde ettkleri kar marjlarını ise yeni istasyonlar, tesis bakımları ve pazarlama faaliyetleri için kullanmaktadır. Bu aşamada oluşan fiyat ise "depo satış fiyatı" olarak adlandırılır.

- Pompa Satış Fiyatı Oluşumu

Depodan satış fiyatına, bayi masrafları, lojistik giderleri eklendiğinde tavsiye edilen pompa fiyatı oluşmaktadır. Bölgeden bölgeye akaryakıt fiyatlarının değişmesi ise bu aşamadaki lojistik farklılıklardan kaynaklanmaktadır.