Kısa çalışma ödeneği, işçinin son 12 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 60'ı oranında bağlanıyor. Bir kişinin alabileceği en yüksek ödenek tutarı, asgari ücretin yüzde 150'sini aşamıyor. Bu yıl itibarıyla 1.752 TL ile 4.380 TL arasında kısa çalışma ödeneği veriliyor. Daha önce kısa çalışma ödeneği alırken normalleşmeye geçmiş işçiler, yeniden kısa çalışmaya döndüklerinde önceki tutar üzerinden ödenek alacaklar. Normalleşme döneminde ücretlerinde artış olmuş olsa bile ödenekleri değişmeyecek. Ücretsiz izne çıkartılanlar ise aylık brüt 1177 TL, net olarak da 1168 TL ödenek alabilecekler.
Koronavirüs vakalarının artması üzerine yayımlanan yeni genelge uyarınca, restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeteryalarda sadece paket servisi yapılacak. Sinema solanları yıl sonuna kadar, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe ve salonları, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaları yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalacak. Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatlerinde açık olacak.
Söz konusu sektörlerden perakende ticaret ile yiyecek içecek sektörü istihdamın yoğun olduğu sektörler. Bu iki sektörde ağustos ayı itibarıyla sırasıyla 1 milyon 374 bin ve 667 bin sigortalı kişi çalışıyor. Diğerleriyle birlikte kısıtlama kararından etkilenen sektörlerde yaklaşık 2.2 milyon sigortalı işçi bulunuyor. Türkiye genelinde sigortalı işçi sayısının 14.7 milyon olduğunu dikkate alırsak, yüzde 15'inin kısıtlama kararından etkilenecek sektörlerde yer aldığını söylemek mümkün.