Hiçbir sosyal güvence bulunmaması (SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı) (4A,4B,4C)
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Aylık gelirin muhtaçlık sınırının altında olması
65 yaşını doldurmuş olmak
Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yaşlılık maaşı şartlarını yerine getiren vatandaşlar, ikamet adresinin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurularını gerçekleştirebiliyor. Başvuru sırasında kişilerin yanında yalnızca T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimliğin bulunması yeterlidir. Eğer başvuru bizzat değil de; bir vasi tarafından yapılacaksa mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararının başvuru evraklarına yerleştirilmesi şarttır. Kaymakamlıkta doldurulan "Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu" mal müdürlüklerine ya da defterdarlıklara teslim edilir. İlgili kurum ve kuruluşlar aracılığıyla başta gelir tespiti olmak üzere, gerekli incelemelerin yapılmasının ardından kişiye aylık bağlanabilir.
Yaşlılık Aylığı Ne Kadar Oldu?
65 yaş ve üstü yoksulluk sınırının altında bulunan kişilere bağlanan aylık 637 TL'den 672 TL'ye çıkarıldı. 65 yaş aylığından yararlanabilmek için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir veya aylık almaması, nafaka bağlanmamış olması veya nafaka bağlanması mümkün olmaması gerekiyor. Çocuklarının yanında yaşayan yaşlılar için yapılan gelir testinde, daha önceki yıllarda beraber yaşadıkları çocuklarının ya da torunlarının gelir düzeyleri dikkate alınıyordu. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte; artık kişinin ve eşinin gelir düzeyine bakılıyor. Kendilerinin ve varsa eşlerinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirlerinin net asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda kişilere aylık bağlanabiliyor
Yaşlılık Aylığına Ek Olarak Evde Bakım Ücreti Veriliyor
Devlet, yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi için 65 yaş ayığının yanında evde bakım desteği de sağlıyor. Evde bakım desteği ise; yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu bulunan vatandaşları kapsayarak aylık 1.460,71 TL olarak belirlendi. Evde bakım desteği yaşlının kendisine değil; ona bakana ya da varis olarak seçilen kişiye bağlanıyor. Bu destekten yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen gelirin 1.402 TL'den az olması gerekiyor.
Emekli olamayana da maaş! İşte 65 yaş aylığı ile ilgili bilmeniz gerekenler..
Kimler yararlanabilir?
İlk koşul 65 yaşı doldurmuş olmak. Sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir veya aylık alınmıyor olması gerek.
Nereye başvuru yapılmalı?
Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılmalı. Başvuruların şahsen ve yazılı olarak yapılması gerekiyor.
Başvuru kaç günde sonuçlanır?
65 yaş aylığı için başvuru yapılan tarihten itibaren bir ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Yani 65 yaş aylığının bağlanması için uzun zaman beklenmiyor.
Emekliler alabilir mi?
Hayır. 65 yaş aylığı için emekli aylığı, malullük aylığı, yetim aylığı, dul aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri alınmıyor olması şartları var.
Gelir 701 TL'yi geçmemeli
Muhtaçlık değerlendirmesi nasıl yapılır?
Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılıyor. Buna göre; kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanır. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1218 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmaz.
Ödemeler hangi tarihte yapılır?
Doğum tarihinin son rakamı 0-5 arası olanlar 5'inde, 1-6 arası olanlar 6'sında, 2-7 arasında olanlar 7'sinde, 3-8 olanlar 8'inde ve 4-9 arası olanlar 9'unda ödeme alır.
Adres değişirse aylık kesilir mi?
Evet. Ama 1 yıl içerisinde başvuruda bulunulması ve yeni adresini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na bildirmesi gerekiyor. değerlendirme sonucu aylık alma şartları devam ediyorsa kesilen aylık tekrar bağlanır.
Engellilere de yardım yapılıyor mu?
Evet. 2022 aylığı kapsamında engelliye de ödeme var. Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az yüzde 40 olmalı. 65 yaşından büyük olanlarda ise en az yüzde 70 engelli olma şartı var.