Yurt dışından gelen talebe yetişemiyor sipariş üstüne sipariş yağıyor! Yıllarca yaptığı mühendisliği bıraktı parayı böyle buldu!

Son dönemde kendi işini kuran vatandaşların hikayeleri dikkat çekiyor. Bunun son örneği Antalya'dan. Antalya'da, asıl mesleği bilgisayar mühendisliği olan Abdurrahman Kuyucu, ailece ürettikleri 40 çeşit pikan cinsi cevizle Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da talepleri karşılamaya çalışıyor. Bir süre sonra site raporlarını inceleyen Kuyucu, erişim sağlayanların en çok pikan ceviziyle ilgili açıklamaları tıkladığını gördü. Kabuğu ilaç ve tıbbi malzemelerde kullanılıyor. Kabuğunu pikanın dörtte bir fiyatına, mesela ceviz 50 lira ise kabuğunu 10 liradan satıyor. Bir süre sonra site raporlarını inceleyen Kuyucu, erişim sağlayanların en çok pikan ceviziyle ilgili açıklamaları tıkladığını gördü. Kuyucu, hobi olarak başladığı işte, çok yoğun fidan talebiyle karşılaşınca bahçe satın alarak üretim yapmaya karar verdi.

Giriş Tarihi :10 Aralık 2020 , 08:02 Güncelleme Tarihi :10 Aralık 2020 , 08:17
Yurt dışından gelen talebe yetişemiyor sipariş üstüne sipariş yağıyor! Yıllarca yaptığı mühendisliği bıraktı parayı böyle buldu!

İÇİNDEKİLER

Pikan cevizi; kıbrıs cevizi, peka cevizi, sahil cevizi, amerikan cevizi, pican cevizi adlarıyla da anılan bir cins lezzetli, kaliteli cevizdir. Ülkemiz ikliminde üretime uygundur. Akdeniz ve Ege şehirlerimizin, sahil kesimlerinde son senelerde bolca üretimi yapılmaktadır ve yüksek verim alınmaktadır. Büyük bir işletmede mühendis olarak çalışan ve 3 dil öğrenen Abdurrahman Kuyucu, 2006'da "tropikal ve gizeme dışı meyveler"i tanıtan bir web sitesi kurdu. Pikan cevizi arzlarına yetişemeyince ailece üretim yapmaya başlayan Kuyucu, "Avrupa'dan her yıl buraya gelip, özel türleri alan alıcılarımız var. Yabancılar otomobille geliyor, 100-200 kilo pikan cevizi alıyor. Almanya'dan, Macaristan'dan, İtalya'dan, Portekiz ve İspanya'dan çok arz var. Buradaki bahçeleri bakmaya geliyorlar, nasıl budandığına bakıyorlar" dedi.

Kariyerini bırakan Kuyucu, önce Yalova, sonra da Adana ve Antalya'da pikan cevizi üzerine üretim ve çalışmalar gerçekleştirdi.

Yurt dışındaki ürünleri de inceleme fırsatı bulan Kuyucu, ailecek Antalya'nın Aksu ilçesinden bahçe satın alarak, tropikal meyvelerin yanı sıra 40 çeşit pikan üretimine başladı.

Üniversitelerin gen kaynaklarıyla ilgili bilimsel çalışmalarına da destek olan Kuyucu, Yalova'da ıslahçı bir arkadaşının pikan cevizlerinin içini doldurmadığını belirtmesi üzerine, yaptıkları çalışma sayesinde bu ilde de pikan yetiştirmeyi başardıklarını söyledi.

Soğuk ve sıcak iklimde yetişen pikanların farklı olduğunu belirten Kuyucu, 2011'den bu yana meyve ve fidan üretimi yaparak, ülke içi ve yurt dışına gönderdiklerini bildirdi.

Bahçesinin birindeki 60 dönümlük alanı Ar-Ge istasyonu gibi kullanarak pikaran cevizinin türlerini yetiştirdiğini anlatan Kuyucu, "Cevizlerin testini yapıyoruz. Hangisi Antalya'ya, hangisi Güneydoğu'ya uygun, hangisi çok soğukta yetişiyor test ediyoruz. Sivas'ta bile pikan bahçesi kurduk, başarılı olundu. Her bölgeden gönüllü insanlar var, bazı çeşitleri deniyorlar." diye konuştu.

Soğuk yerlerdeki pikanın meyvesinin küçük ama lezzetli olduğuna dikkati çeken Kuyucu, sıcak yerlerde ise genelde meyvesinin büyük ve gösterişli olduğunu kaydetti.

"PİKANA İNANILMAZ İLGİ VAR"

Pikan cevizinin bakımının kolay olduğuna değinen Kuyucu, şöyle konuştu:

"Gübre ve su veriyoruz, budama yapıyoruz, otla mücadele ediyoruz. Hastalık sıfıra yakın. Pikana inanılmaz ilgi var. Burada 40 çeşidi var, hepsinin alıcısı farklı. Şekilleri de farklı kimisinin şekli yuvarlak, kimisinin ince, kimisi su damlası gibi kimisi çabuk kırılıyor. Avrupa'dan her sene buraya gelip, özel cinsleri alan müşterilerimiz var. Yabancılar arabayla geliyor, 100-200 kilo pikan cevizi alıyor. Almanya'dan, Macaristan'dan, İtalya'dan, Portekiz ve İspanya'dan çok talep var. Buradaki bahçeleri görmeye geliyorlar, nasıl budandığına bakıyorlar."

Pikan cevizinin orta ve uzun vadeli bir yatırım olduğunu vurgulayan Kuyucu, beşinci yılında tamamen meyve vermeye, yedinci yılında ise ticari boyuta ulaştığını anlattı.

KABUĞU DA MEYVESİ KADAR DEĞERLİ

Pikan cevizinin kabuğunun da önemli olduğuna işaret eden Kuyucu, "Kabuğu ilaç ve tıbbi malzemelerde kullanılıyor. Biz kabuğunu çöpe atmıyoruz. Kabuğunu pikanın dörtte bir fiyatına, mesela ceviz 50 lira ise kabuğunu 10 liradan satıyoruz." dedi.

Pikan Cevizi ile Normal Ceviz Arasındaki Fark Nedir?

Pikan, öncelikle görüntüsü ve lezzeti normal cevizden ayrılır. Fakat onu normal cevizden ayıran tek şey görüntüsü ve lezzeti değildir.

Pikanın, kabuğu normal cevizi göre çok daha incedir. El ile kolayca kırılacak kadar incecik bir kabuğa sahip olan pekan cevizinin içi de normal cevize kıyasla oldukça doldundur. Meyvenin, kabuk ve iç yemiş oranına bakıldığında normal cevizden çok daha yüksek miktarda iç yemişe sahip olduğu görülür.