Vadeli Mevduat Hesapları Hangi Para Cinsinden Açılabilir?
Ülkemizde konvertibl olan bütün para cinsleri üzerinden vadeli mevduat hesabı açılabilirsiniz. Açılan vadeli mevduat hesapları içinde TL vadeli mevduat hesapları başı çekerken, bunu ABD Doları ve Avro döviz cinslerinde açılan vadeli mevduat hesapları izlemektedir. TL mevduatlarınıza alacağınız faiz oranı, ABD Doları ve Avro mevduatlarınza kıyasla daha yüksektir.
Farklı Vadeli Mevduat Ürünleri Nelerdir?
Farklılaşan ekonomik koşullar ve müşteri talepleri, vadeli mevduat ürünlerinin de çeşitlenmesine neden olur. Çeşitli vadeli mevduat ürünlerinden en fazla kullanılanları;
O/N uzayan, faiz oranlarının piyasa şartlarına göre belirlendiği ve gün içinde para çekmenize izin veren vadeli mevduat hesapları,
Çok para birimli olarak açılan, bu para birimleri arasında dönüşüm yapılabilen ve farklı bankalarca hiper hesap, dönüşümlü hesap gibi farklı adlar verilen vadeli mevduat hesapları,
Altın gibi değerli madenler üzerinden açılan vadeli mevduat hesapları ,
Devlet teşvikli katkı sunan Çeyiz Hesabı vb türündeki vadeli mevduat hesaplarıdır.
Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Vadeli mevduat hesabı ile kazanç elde etmenin en büyük avantajı risksiz oluşu. Paranızı vadeye koyarken vade bitiminde elinize ne kadar para geçeceğini bilirsiniz. Riskten hoşlanmayan bir yatırımcı iseniz vadeli mevduat hesabı sizin için en ideal yatırım aracı olacaktır.
Mevduat Faiz Oranları
Vadeli mevduat faiz oranları bankadan bankaya değişir. Bu oranlar belli olduğu ve hesaplama yapma olanağınız olduğu için vade bitiminde, bankanın sunduğu faiz oranına göre, elinize ne kadar faiz getirisi geçeceğini bilirsiniz.
Vade Çeşitleri
Her bankanın uyguladığı vade de birbirinden farklı olabilir. Fakat genel itibari ile 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık vadeler uygulanmaktadır. Her vadenin kendine özgü bir faiz oranı olabilir. Bazı bankalar gün üzerinden de vade belirleyebilir. Birikim hesabı olarak da adlandırılan bu hesapla ilgili detayları bir Birikim Hesabı Nedir adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Vadelere göre faiz oranlarını inceleyerek sizin için en karlı vadenin hangisi olacağına karar verebilirsiniz.
Vadeli mevduatta stopaj kesintisi
Vadeli mevduat hesabı ile elde ettiğiniz kazançtan %15'e kadar stopaj alınmaktadır. Buna kazancınız üzerinden verdiğiniz gelir vergisi diyebiliriz. Kesilen bu stopaj devlete ödenmektedir. Stopaj oranı vadeye göre değişiklik göstermektedir. Vade uzadıkça stopaj oranı düşmektedir.