HAKEM HASTANEYE GÖNDERİLECEKLER
Buna göre, yeni hazırlanacak raporda engellik oranının yüzde 40'ın altına düşmesi halinde, hastanelerden gönderilen rapor Merkez Sağlık Kurulu'na gönderilmeden SGK tarafından bir hakem hastaneye sevk edilecek. Hakem hastanede engellilik derecesi yüzde 40'ın altında çıkarsa Merkez Sağlık Kurulu'na gönderilecek. Merkez Sağlık Kurulu'nun engellilik derecesini yüzde 40'ın üzerinde belirlemesi halinde yeniden hakem hastaneye gönderilecek. SGK, hakem hastanenin vereceği rapor üzerinden emekli aylığı bağlama işlemlerini sonuçlandıracak. Yeniden Merkez Sağlık Kurulu'na havale etmeyecek.
Kontrol muayenesi sonucu belirlenen engellilik derecelerine itirazlarda da vatandaşlar hakem hastaneye sevk edilecekler. Hakem hastaneden alınan sağlık kurulu raporunda belirlenen engellilik derecesi esas alınarak işlemler sonuçlandırılacak. Bu arada, engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu'nca belirlenirken sürekli rapor alanlar, raporun gerçeği yansıtmadığı yönünde haklarında ihbar veya şikayet bulunmadıkça kontrol muayenesine gönderilmeyecekler.
SAHTE RAPORLA EMEKLİLİĞE DENETİM
SGK, sahte engelli raporuyla emekli olanlara karşı yoğun bir denetim gerçekleştiriyor. 2008 Ekim ayından önce çalışmaya başlayan SSK'lılar (4/a),hastaneden aldıkları yüzde 40 ve üzerindeki engelli raporunu GİB'e sunarak önce vergi indirimi belgesi alıyorlar. Vergi indirim belgesi alanlardan engellilik derecesine göre, 15 yıl 3600 prim gününden başlayarak 20 yıl 4400 prim gününe kadar değişen koşullara sahip olanlar, yaşı beklemeden emekli olabiliyorlar.
BAĞ-KUR (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) statüsünde çalışanlar ile 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan 4/a'lıların (SSK) yetkili sağlık kurullarınca verilen çalışma gücünde kayıp raporları Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu'nca onaylandıktan sonra kesinleşiyor. 2008 Ekim ayından önce işe giren SSK'lıların raporları ise GİB Merkez Sağlık Kurulu'nca değerlendirilerek karara bağlanıyor. SGK, ihbar olduğunda veya re'sen harekete geçerek yeniden rapor isteyebiliyor.
Son yıllarda yaşı beklemeden engelli raporuyla emekli olanların sayısında büyük artış oldu. SGK bunun üzerine denetimlerini artırdı. Denetimler sonucu pek çok ilde sahte rapor şebekesi tespit edildi. Şebekenin yüzde 80 engelli raporu düzenlettiği kişilerin yeniden yapılan muayenesinde engellilik oranı yüzde sıfır olarak belirlendi.
SGK bir yandan hak sahibi vatandaşları mağdur etmemeye, bir yandan da hakkı olmadığı halde sahte raporlarla kurumdan emekli aylığı alanları tespit etmeye çalışıyor.