ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 10 Coğrafi Bilgi Sistemi Uzman Yardımcısı alacak. Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfası (www.csb.gov.tr ve/veya https://personeldb.csb.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda yapılacak.
TÜBİTAK
- TÜBİTAK 90 adet proje personeli (aday araştırmacı) alacak. Başvurular için gerekli koşullar ve süreçler internet sayfasında (www.tubitak.gov.tr), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve Türkiye İş Kurumunun internet sayfalarında yer alıyor. İş Başvuruları TÜBİTAK İş Başvuru Sistemi (https://kariyer.tubitak.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilecek.
- TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine 23 Ar-Ge personeli alacak. Son başvuru tarihi 27 Ocak olarak belirlendi. Başvurular için gerekli koşullar ve süreçler internet sayfasında (www.tubitak.gov.tr), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve Türkiye İş Kurumunun internet sayfalarında yer alıyor. İş Başvuruları TÜBİTAK İş Başvuru Sistemi (https://kariyer.tubitak.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilecek.
Memur nedir? Kime memur denir?
Arapça kökenli bir kelime olan memur, devlet hizmetinde aylık aldığı maaş karşılığında çalışan görevli anlamına gelmektedir. Ayrıca yükümlü olarak da bilinir. İdari olarak bir sistem içerisinde görev yapan bu kişiler, kamu hizmeti yapmaktadır. Farklı mesleklerde, farklı görevlerde, farklı kurumlarda çalışabilen bu kişiler kamu görevlisidirler. Memurlar, devlet tarafından güvence altına alınmışlardır. Devlette görev yapan memurlar 657 numaralı Devlet Memurları Kanununa bağlıdırlar. Bu kanunda özlük hakları, alacakları cezalar, uygulanacakları yaptırımlar gibi her türlü konu belirtilmiştir.
Nasıl memur olunur?
Türkiye'de büyükler küçüklerini memur olmaları konusunda yönlendirir. Pek çok öğrenci kamu görevlisi olmak, devlet dairesinde çalışmak üzere kariyer planı yapar. Ancak memur olmak hiç de kolay değildir. Adayların ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına girmesi ve puan alması gerekir. Bu doğrultuda açıktan atama, merkezi atama ve paylaşılan ilanlara başvuru yoluyla memur olma süreci başlar. Kurum sınavları, sözlü sınavlar olması durumunda bu aşamalarında başarıyla tamamlanması gerekir. Ancak en önemli şart KPSS'den yüksek puan almaktır. Ayrıca memuriyette yaş şartı da bulunur. Kurumdan kuruma göre yaş şartı değişebilir. Tüm bu şartları karşılayanlar memur olabilir. Ayrıca bakanlar gibi üst düzey görevlilerin talimatı ile kişiler sınavsız, şartsız atanabilir.
Memur olma şartları nelerdir?
Türkiye'de hemen hemen herkesin hayali devlet kademesinde iyi bir pozisyonda memur olarak çalışmaktır. Memurluğu kesin gözü ile bakılmaktadır. Ancak her isteyen kamu personeli olamaz. Memur olmak isteyen adaylarda bazı şartlar aranmaktadır. Gereken şartları taşıyan adaylar memur olma süreçlerine girebilirler. Bu kişiler, kamu personeli olarak görev yapma şansı yakalayabilir. Adayların memur olabilmesi için sahip olması gereken şartlar şöyle sıralanmıştır:
Adaylar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı,
Anayasal düzene, devletin güvenliğine karşı suç işlememek ve toplumda kötü şöhretle tanınmamak,
Adayların kamu haklarından mahrum edilmemiş olması,
Erkeklerin askerlik görevini yapmış veya ertelemiş, tecil ettirmiş olması gerekir. Başka bir ifadeyle askerlik mecburiyeti bulunmamalı,
Kişilerin akıl sağlığının yerinde olması,
Kişilerin siyasi parti üyesi olmaması,
Kişilerin akıl ve fiziksel ehliyetine sahip olması,
Adayların ahlak dışı, toplum zararına bir işte çalışmaması,
Adayların sınav ve mülakat şartlarını (varsa) karşılamaları gerekir.