Kredi ve kredi kartı borcu bu bankalara olanlara iyi haber geldi. Pandemi süreciyle birlikte işsiz kalan ya da geliri azalan birçok kişi, kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemez hale geldi. Edinilen yeni haber bilgilerine göre bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesinin gündemde olduğu bilindi. Pandemi de ikinci dalga sebebiyle güç günler geçiren esnaf ve vatandaşların bankalara olan borçlarının ertelenmesinin gündemde olduğu bilindi. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...
BANKA KREDİ BORCU OLANLAR DİKKAT!
Edinilen son dakika bilgilerine göre bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesinin gündemde olduğu öğrenildi. Pandemide ikinci dalga nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve vatandaşların bankalara olan borçlarının ertelenmesinin gündemde olduğu öğrenildi. Öte yandan yapılandırma kapsamına alınmayan çiftçi borçları için bazı düzenlemeler de yapılacağı öğrenildi.
Vatandaşların kredi borçlarının ertelenmesi, vatandaşları rahatlatacaktır. Ancak önceki ertelemede borçlar faizli ertelenmiş, erteleme yapan vatandaşlar ek faiz ödemesi yapmıştı. Vatandaşlar bu ertelemenin faizsiz olmasını istiyor.
TEMEL İHTİYAÇ KREDİSİ
Milyonlarca vatandaşların kullandığı temel ihtiyaç kredisinde 6 aylık geri ödemesiz zaman bitti ve geri ödemeler başladı.
Pandemide ikinci dalga nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar , bu ödemelerin faizsiz 6 ay daha ertelenmesini istiyor.
KREDİ BORCU ÖDENMEZSE KEFİLE NE OLUR?
Kredi için kefil olmak aslında kredi çekmek demektir. Çekilen tutar kefilin olmasa da kredi sahibi borcunu ödeyemediğinde tüm sorumluluk kefile düşer. Kredi borcunu ödemeyen bir kişiye banka çeşitli şekillerle ulaşmaya çalışır ve konuşur. Tüm bu konuşmalar, uyarılara rağmen kişi borcunu ödememeye devam ederse yasal olarak banka kefile yönlenir. Kefil artık kredi sahibi ile aynı konumdadır. Ödemeyi yapması gereken kişi odur. Ödeme yapmadığı takdirde maaşının bir kısmına, evine, iş yerine, taşınır- taşınamaz eşyalarına el konulur.
KREDİ BORCU ÖDENMEZSE HAPİS CEZASI VAR MI?
Kredi borcunu ödemeyen bir kimseye hemen hapis cezası verilemez. Ancak elbette hapis cezasının verilebileceği bazı yollar da vardır. Kredi sahibi kişi 90 gün boyunca ödemeyi yapmamışsa çeşitli yasal uygulamalara başlanır. Bu kişi ödeme taahhüdünde bulunur ve buna rağmen ödemesini yapmazsa hapis cezası söz konusu olabilir. Yani ödeme yapamayan kimseler eğer ödeme yapamayacaklarsa ödeme taahhüdü yapmamalılardır. Yoksa hapse girmeleri ihtimali vardır.
KREDİ BORCU 90 GÜN ÖDENMEZSE NE OLUR?
Kredi kartı borcunun iki ay art arda ödenmemesi durumunda banka tüketiciye 30 gün kadar bir hak tanıyor. Bu, gün sayısı 90 günü geçtiğinde artık olay avukata aktarılıyor. Avukat, tüketici ile ödeme yapabilmesi için bazı çeşitli konuşmalar gerçekleştiriyor. Bunlara rağmen ödeme hâlâ yapılmazsa çeşitli işlemler başlatılıyor. İlk olarak çalışan kişinin maaş hesabının belli bir miktarına el koyuluyor. Diğer hesapların ise tamamına el koyuluyor. Kişi çalışan değilse direkt evine haciz işlemi gerçekleştiriliyor.
KREDİ KARTI VE KREDİ BORCU YAPILANDIRMA SÜRECİ NASIL İŞLER?
Biriken kredi kartı ve kredi borçlarını ödemekte zorlandığınız zaman alternatif bir çözüm olarak sunulan borç yapılandırmasında ilk olarak bankayla görüşmek gerekir. Bankanın ilgili biriminde borcun yapılandırılarak ödenmek istendiğine dair bilgi verdikten sonra borcu hesaplamaya gidilir. Borcun hesaplanmasında ise bankalar kredi kartının ödenmemiş toplam borcunu ve taksitli alışverişlerin toplam borcunu hesaplayarak yapılandırır. Kredi yapılandırmasında ise kalan vade ve ödenmiş borcun hesaplanması dikkate alınır. Yapılandırmada bankalar borcu gerekli vadeye bölebilir ve bütçeniz doğrultusunda vade yapabilir. Bankaların kredi kartı borcu yapılandırmasında faiz oranının da hesaplanmasına dikkat edilir ve ilerleyen dönemde faizlerin tekrar düşmesi halinde ise yeniden yapılandırmaya gidilebilir.