2020 yılında dip noktasını gören kredi faiz oranları yılın son çeyreğinde başlayan yükseliş eğilimi ile beraber 2021 yılına rekor yükselişle giriş yaptı. Bu anlamda Merkez Bankası faiz arttırımı sonrasında konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranları bankalar tarafından revize edildi. Bu anlamda vatandaşlar kredi faiz oranları için araştırmalarını derinleştiriyor. Konut kredisi, sahibi olmak istediğiniz konutun teminat altına alınarak, bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür.
ZİRAAT BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI
Ziraat Bankası Konut Kredisi: Bankanın beş farklı konut kredisi bulunuyor. Emeklinin Artı Kredisi, Çalışanın Artı Kredisi, Konut Ürün Paketi, Sıfır Konut Kredisi ve Konut Kredisi şeklinde verilen kredilerden en çok alınan krediler şunlar:
Konut kredisi: 1.52
Sıfır Konut Kredisi: 1.42
Ziraat Bankası Tüketici Kredisi: Bankanın dört farklı tüketici paketi bulunuyor. Tüketici faiz oranları bu paketlere göre değişiyor. Bu paketler; Çalışanın Artı Kredisi, Emeklinin Artı Kredisi, Tüketici Kredisi ve Tüketici Ürün Paketi olarak veriliyor. En çok kullanılan tüketici kredisi oranı ise;
Tüketici kredisi: 1.68
Ziraat Bankası Taşıt Kredisi: Diğer taşıt kredisi ürün paketi, kaskolu, kaskosuz ve taşıt ürün paketi olarak farklı kategorilerde verilerek oranları değişiyor.
Taşıt kredisi (Kaskolu) : 1.64
Taşıt kredisi (Kaskosuz) : 1.66
Ziraat Bankası'nın diğer kredi oranları bankanın resmi internet sitesi üzerinden "Kredi Hesaplama" başlığı altında yer alıyor.
TEB KREDİ FAİZ ORANLARI:
İhtiyaç kredisi: 1.45
Taşıt kredisi: 1.49
Konut kredisi: 1.40
2021 GARANTİ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI:
Konut kredisi: 1.41
Taşıt kredisi: 1.49
İhtiyaç kredisi: 1.49'dan başlıyor
İNG BANK
FİNANSBANK
MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİ İLE AÇIKLANDI: KREDİ FAİZ ORANLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?
Tüm bu yaşanan gelişmelerin ardından Merkez Bankası beklenti anketi rakamları Ocak 20210 raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda Merkez Bankası faiz beklentisi BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı için yüzde 17.09 olarak açıklanmıştı. Söz konusu rakam bir önceki anket dönemine yüzde 16.09 olarak belirlenmişti. Yani 1 puanlık artış gösterdi.
TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi ise yine yükseliş gösterdi ve yüzde 17 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 16,18 ve yüzde 17,00 olarak duyuruldu.
Vadesine beş yıl ya da beş yıla yakın süre kalan DİBS'lerin 12 ay sonrası ikincil piyasa yıllık bileşik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,87 iken, bu anket döneminde yüzde 12,59 olarak ilan edildi. Yani Merkez Bankası tarafından yapılan tahminlerde önümüzdeki ay faiz oranlarında düşüş beklenmezken 2021 yıl sonu için ise hafi düşüş eğilimi beklentisi oluştu.