Başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenmeye bağlı olarak gelir elde edenlerin sayısındaki artış, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlatmasına yol açtı.
Maliye, Google Ireland'ın Türkiye'deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemeleri başlattı. Bu kapsamda bazı kişilere cezalı tarhiyatlar gönderildi. (Tarhiyat: Vergi alacağının kanunda öngörülen matrah yani oluşan net vergilendirilecek miktar üzerinden belirtilen oranlara göre hesaplanmasıdır)
İZLENME SAYISINA GÖRE REKLAM GELİRİ
Dünya Gazetesi'nin haberine göre başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenme sayısına bağlı olarak gelir elde edenlerin sayısındaki artış, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlatmasına yol açtı. Abone sayısı 1000'den fazla olan kişilerin Youtube'a yüklenen videolara, 4 bin saat izlenme sınırını aştıktan sonra reklam veriliyor. Videonun sahibi izlenme sayısına göre bu reklamlardan para kazanıyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nda bu yolla elde edilen gelire ilişkin net bir hüküm yer almadığı için Youtuber'lar Gelir İdaresi'ne başvurarak elde ettikleri gelirin vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladılar.
ELDE EDİLEN GELİR VERGİYE TABİ
Başkanlık, bu gelirlerin bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayandığını, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmamasının ticari faaliyet niteliğini değiştirmediğini bildirdi. Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu'nun 37'nci maddesi uyarınca, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilerek elde edilen gelirlerin vergiye tabi olduğu cevabı verildi.
HANGİ YOUTUBER NE KADAR KAZANIYOR?
Danla Bilic, YouTube'a 4 yıl önce özel temalı makyaj videolarıyla girdi. Şu an abone sayısı 2.9 milyon. İddiaya göre; aylık kazancı 300 bin TL'yi geçiyor. Birçok markanın yıldız ismi olan Danla'nın bir tanıtıma katılmak için 90 bin TL istediği bile konuşuluyor.
Enes Batur, YouTube'a 2012'de girdi, ama 5 yıldır özel içerik üretiyor. Oyun videoları, parodiler, çektiği 2 filmle abone sayısını 13.9 milyona çıkardı. Enes'in aylık kazancının 400 bin TL olduğu iddia ediliyor. Ama Batur para konuşmayı sevmiyor.
"Bana, işime değer verilsin istiyorum" diyor. Danla ile Enes'in öne çıktığı bu alanın diğer yıldızları ve aylık kazançları şöyle:
Ruhi Çenet: 300 bin TL
Orkun Işıtmak: 250-300 bin TL
Reynmen: 220 bin TL
Duygu Özaslan: 65-80 bin TL
DÜNYADA:
Ryan Kaji: 26 milyon dolar
Dude Perfect: 20 milyon dolar
Nastya: 18 milyon dolar
Forbes dergisine göre; dünyanın en çok kazanan YouTuber'ı 8 yaşındaki Ryan Kaji. Ryan, oyuncak videolarıyla ünlendi.
İşte YouTube dünyası
YouTube'da her kanal açan hemen para kazanmıyor. Gereken şartlar şöyle;
1) Özel içerik üretmeli, haftada bir kez yayın yapmalısınız.
2) En az 1000 aboneye sahip olmak lazım.
3) Bir yılda en az 4 bin saatin üzerinde izlenmek şart.
4) Ünlü YouTuber'lar "Video adedine değil, kalitesine odaklanın" diyor.
5) Samimi olmak, dürüst yorum yapmak takibi artırıyor. Takipçi satın alan da hemen eleniyor.