BANKADA ALTIN HESABI NASIL AÇILIR?
Yatırımlarını bir altın hesabı açarak değerlendirmek isteyenler altın hesabı nasıl açılır sorusuna yanıt arıyor. Altın hesabı açmak için vatandaşlar iki farklı yöntemi kullanabiliyor. Bunun için ilk olarak hesabın açılacağı bankanın faiz oranları ve sunduğu imkanlarla ilgili bir araştırma yapılıyor. Banka seçimi yapıldıktan sonra o bankanın müşterisi olunuyor ve banka şubesine giderek ya da ilgili bankanın internet bankacılığı veya mobil uygulaması aracılığı ile altın hesabı açma işlemi yapılabiliyor.
Hesabın açılacağı bankanın müşterisi olmayan kişilerin altın hesabı açma işlemi için mutlaka banka şubesine gitmesi gerekiyor. Vatandaşlar, isterlerse sahip oldukları altın, yüzük ya da bilezik gibi ürünlerle de bankada hesap açtırabiliyor. Bunun için banka eksperleri ürünleri kontrol ediyor ve bir sorun olmadığı tespit edildiğinde hesap açma işlemi gerçekleştiriliyor. Altın hesabı vadeli ve vadesiz olacak şekilde iki türde açılabiliyor. İşlem öncesinde altın hesabı faizi ne kadar konusunda da bilgi almak gerekiyor.
Vatandaşlar tarafından en az kaç gram altın ile hesap açılacağı da merak ediliyor. Ancak bu sorunun cevabı bankadan bankaya değişiyor. Ağırlıklı olarak ise en az 10 gram altın koşuluyla hesap açılabiliyor. Konuyla alakalı detaylı bilgi almak için bankalarla iletişime geçmek gerekiyor.
DOLARDA BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
Döviz yatırımı altına oranla daha kısa vadeli kazanç için karlı bir araç olabilir. Ancak iç ve dış piyasalardaki belirsizlik şuan için dolar yatırımını da riskli bir hale getirmiştir. Özellikle ABD ve Çin ticaret savaşları, TCMB ve FED'in tutumu ve küresel çapta yaşanan siyasi ve ekonomik krizler döviz yatırımında belirsiz bir havanın hakim olmasına neden olmuştur.
Dövizde özellikle dolar kurunda yaşanan bu belirsiz havanın dağılması, istikrarlı bir sürece girmesi dolar yatırımını daha karlı bir hale getirebilir. Uzmanlara göre bu dönemde ve her dönemde altın yatırımı yapmak uzun vadede yatırımcıların yüzünü güldüren en temel araçlar arasında ilk sırada gelmektedir.
YATIRIMCI DOLARDA MI KALMALI, TL MEVDUATA MI GEÇMELİ?
Yerli emeklilik ve yatırım fonları hisse senedi topluyor. Yabancı payındaki azalmaya rağmen gerek bireysel yatırımcı gerekse yerli kurumsal yatırımcıların alımları borsayı zirvede tutuyor Yatırım ve emeklilik fonlarındaki hisse oranları en yüksek seviyelerinde bulunuyor.
Yatırım fonlarındaki hisse oranı yüzde 11.78'e çıkarken emeklilik fonlarındaki oran yüzde 15.10. Geçtiğimiz yılın en fazla kazandıran yatırım fonları portföylerinde petrol sektörü hisselerini artırdı. Pandemi döneminden en fazla etkilenen ve fiyatı düşük kalan bu hisselerin fon portföylerindeki ağırlıkları artmaya başladı.
Petkim ve Tüpraş fon portföylerinde ağırlık olarak yükselirken perakende sektöründen Migros ilgi görüyor. Hisse senedi riskini almak istemeyen birikim sahipleri, fonlar aracılığıyla borsadaki çıkıştan istifade ediyorlar. Fonlar, şimdilerde ağırlıklı olarak sektörlerinde düşük kalan hisselere yöneliyor.
Ülkelerin CDS oranı ise yurtdışına ihraç edilen tahvil ve bonoların ana para veya faizlerinin, ödenmeme riskini gösteriyor. Oranın aşırı yükselmesi riskin de artması anlamına gelirken beraberinde daha yüksek faizle borçlanmaya yol açar.
NOT KADAR ÖNEMLİ
Türkiye gibi yatırım yapılabilir notu olmayan ülkeler için bu oran çok daha fazla önem taşır. Pandemi döneminde Türkiye'nin CDS oranı 643 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında gerilese de ağustos ayında ikinci pandemi dalgası ile 595.4 seviyesinde bulunuyordu.
600'lü seviyeler borsada yabancıların hisse senedi ve tahvil piyasalarında aşırı satışlarının tetikleyicisi oldu.
DOLAR/TL 7 SINIRINA ÇOK YAKIN
IKON Menkul tarafından hazırlanan raporda ise şu ifadeler kullanıldı: "Son 7 ayın en düşük seviyelerine gerileyen USDTRY paritesi dün 7.0000 destek bölgesi sınırını test etti. Bu bölge 6.02-8.58 yükselen hareketin %61.8 fibonacci bandı olması açısından önemli.
Bu seviye altına gerilemesi halinde TL lehine işlemler hız kazanabilir. Diğer yandan RSI(14) göstergesinin günlük grafikte 30 aşırı satım bölgesi altında seyrettiği paritede olası yaşanabilecek tepki alımlarında ise alçalan takozun üst bandı ve 7.1360 seviyesi ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir."