Ülkemizde kadınların iş hayatında yer alması için pek çok destek devrede. Çoğunluğu nakdi olmak üzere 15 destek öne çıkıyor.
KAZANCA VERGİ YOK: İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, evlerde imal ettikleri ürünleri işyeri açmaksızın satanlar, bu yıl 240 bin liranın aşılmaması koşuluyla vergiden istisna tutuluyor.
600 TL DOĞUM YARDIMI: Doğum yapan her kadına ilk çocuk için 300, ikinci için 400 ve üçüncü için ise 600 lira ödeniyor.
ANNEYE İZİN İMKANI: Kadınlar doğumdan önce ve sonra 8'er hafta izin hakkına sahip. Ayrıca günde 1.5 saatlik süt izni var. 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı da bulunuyor.
DOĞUM İZNİNDE EN AZ 8.904 TL: Analık izninin kullanıldığı 16 haftada geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. En az 8 bin 904 lira ödeniyor, tutar maaşa göre değişiyor.
OKUL ÇAĞINA KADAR YARIM GÜN İŞ: Anneler tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor. Bu sürede yarım maaş ödeniyor.
6 YIL ERKEN EMEKLİLİK: Borçlanmayla her çocuk için 720, 3 çocuk için 2160 gün kazanıyor.
ENGELLİ ÇOCUĞU OLANA ERKEN MAAŞ: Bakıma muhtaç malul çocuğu olanların ödedikleri prim gün sayılarına dörtte biri kadar gün ekleniyor. Yaş şartı da geriye çekiliyor.
İŞYERİNDE DESTEK: 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde emzirme odası açılması gerekiyor.
325 EURO BAKICI PARASI: İşverenlerin kadın çalışanlara yaptığı kreş yardımında asgari ücretin yüzde 50'sine kadar olan kısım gelir vergisinden istisna tutuluyor. Ankara, İstanbul, İzmir'de 0-24 aylık çocuğu olan sigortalı annelere aylık 325 euro bakıcı desteği sağlanıyor.