Kamu müesseselerinde çalışan taşeron işçilerin ücretlerine yapılacak zam oranlarına ait bazı iddialar gündemdeydi. 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2021 yılında fiyatlarına kolladıkları oranlarda bir zam alabilmek. Bu bağlamda Çalışma Bakanlığı'nın atacağı adımlar oldukça merak ediliyor.
TAŞERON İŞÇİLER İÇİN YENİ ZAM ORANI
Ancak asgari ücretli çalışanların maaşlarına yüzde 16 zam oranı beklentisi oluşması, emekliler ve memurların maaşlarına yansıyacak enflasyon oranlarının yükselmesi taşeron işçiler için de beklentiyi artırdı. Son oranların ardından taşeron işçilerin maaşlarına yüzde 17.50 oranında bir zam yapılabileceği ele alındı. A Haberde yer alan habere göre TİS görüşmeleri ile taşeron işçilere yüzde 17.50 oranında zam gelebilir.
TAŞERON İŞÇİ İÇİN KRİTİK SÜREÇ
Taşeron işçiler için yetkili sendika hükümete taleplerini iletecek, Çalışma Bakanlığı ise bu taleplerin ardından tekliflerini sunacak. Ortak karar alınması durumunda yeni oranlar ve sosyal haklar belirlenmiş olacak.
YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ
Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar bulunuyor. Bu kararların ardından bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını duyurdu. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyorlar.
YÜZDELİK GELİRSE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?
Yüzdelik dilim konusunda somut bir adım atılması durumunda maaşlar yeniden belirlenecek. Örneğin kadroya alınmadan önce asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alan bir işçi yeni dönemde asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alacak. Maaşlar, kadro sürecinden önceki ödemelere göre belirlenecek. O dönem de asgari ücret alan bir işçinin maaşı değişmeyecek.