Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı borcu ödememenin cezası nedir, hapis ve icra var mı?

Gündemde sıklıkla kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Sorusunun yanıtı araştırılıyor. Alışveriş yaparken kredi kartı kullanmak kolaylık sağlasa da bazı durumlarda sorunlara neden olabiliyor. Bunlardan en önemlisi ise kredi kartı borcunun zamanında ödenmesi oluyor, sürekli değiştirmek ise birbirinden farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Harcama yaparken bunları göz önünde bulundururak davranmak gerekiyor. Peki Kredi kartı borcu ödememenin cezası nedir, hapis ve icra var mı? işte detaylar…

Giriş Tarihi :26 Mart 2021 , 12:34 Güncelleme Tarihi :26 Mart 2021 , 12:34
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı borcu ödememenin cezası nedir, hapis ve icra var mı?

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı borcu ödememenin cezası nedir, hapis ve icra var mı? Sorularının yanıtları arama motorları üzerinden sıklıkla sorgulananlar arasında yer alıyor. Kredi kartı borcunun asgarisini ödemek, sürekli ertelemek, ödemeleri geciktirmek gibi hususlar bankalar için çok önemlidir ve yakından takip edilir. Peki bu tutumda ısrar eden vatandaşları ne gibi yaptırımlar bekliyor, nasıl bir ceza sistemi var? işte ayrıntılar…

KREDİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kredi borcu iki ay art arda ödenmediği takdirde banka tüketiciye 30 gün süre tanıyor. Bu süre aslında 90 güne yaklaşık olsa da birbirini izleyen iki taksitin ödenmesine dikkat etmek gerekiyor Aksi durumda bundan sonra tüm inisiyatif bankanın eline geçiyor.
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor.
Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir.
Maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.
Kredi borcu ödenmediğinde kişinin tüm taşınmaz eşyaları ve araçlarına haciz işlemi gerçekleşebilir. Bu eşyalar kişiye ait olmalıdır. Kişiye ait olmayan hiçbir eşya haczedilemez.
Kişiye ödeme yapması için verilen 30 gün içerisinde kefil de bilgilendirilerek uyarılır.

KREDİ BORCU ÖDENMEZSE EVE İCRA GELİR Mİ?

Kredi borcu ödemesi en fazla 3 gün geciktiği müddetçe herhangi bir şey olmaz. Ancak kredi borcu 3 ay art arda ödenmemiş ise yasal takip işlemleri devreye sokulur. Bankalar anlaştıkları avukatlara dosyaları verir ve bu avukatlar ilk olarak kredi sahibini ararlar. Kredi sahibi ile ödeme yapabilmesine karşı bir konuşma gerçekleştirirler. Ancak bu konuşmalara rağmen kişi hâlâ ödeme yapmazsa artık haciz işlemi gerçekleşecektir. Eğer kredi sahibi kişi düzenli bir işe sahip değilse ya da SGK'lı bir işte çalışmıyorsa eve haciz işlemi başlatılır. SGK'lı bir işte çalışan kişilerin ise ilk olarak maaş hesabına yaptırım gerçekleştirilir.

KREDİ BORCU ÖDENMEZSE KEFİLE NE OLUR?

Kredi için kefil olmak aslında kredi çekmek demektir. Çekilen tutar kefilin olmasa da kredi sahibi borcunu ödeyemediğinde tüm sorumluluk kefile düşer. Kredi borcunu ödemeyen bir kişiye banka çeşitli şekillerle ulaşmaya çalışır ve konuşur. Tüm bu konuşmalar, uyarılara rağmen kişi borcunu ödememeye devam ederse yasal olarak banka kefile yönlenir. Kefil artık kredi sahibi ile aynı konumdadır. Ödemeyi yapması gereken kişi odur. Ödeme yapmadığı takdirde maaşının bir kısmına, evine, iş yerine, taşınır- taşınamaz eşyalarına el konulur.

KREDİ BORCU ÖDENMEZSE HAPİS CEZASI VAR MI?

Kredi borcunu ödemeyen bir kimseye hemen hapis cezası verilemez. Ancak elbette hapis cezasının verilebileceği bazı yollar da vardır. Kredi sahibi kişi 90 gün boyunca ödemeyi yapmamışsa çeşitli yasal uygulamalara başlanır. Bu kişi ödeme taahhüdünde bulunur ve buna rağmen ödemesini yapmazsa hapis cezası söz konusu olabilir. Yani ödeme yapamayan kimseler eğer ödeme yapamayacaklarsa ödeme taahhüdü yapmamalılardır. Yoksa hapse girmeleri ihtimali vardır.

KREDİ BORCU 90 GÜN ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kredi kartı borcunun iki ay art arda ödenmemesi durumunda banka tüketiciye 30 gün kadar bir hak tanıyor. Bu, gün sayısı 90 günü geçtiğinde artık olay avukata aktarılıyor. Avukat, tüketici ile ödeme yapabilmesi için bazı çeşitli konuşmalar gerçekleştiriyor. Bunlara rağmen ödeme hâlâ yapılmazsa çeşitli işlemler başlatılıyor. İlk olarak çalışan kişinin maaş hesabının belli bir miktarına el koyuluyor. Diğer hesapların ise tamamına el koyuluyor. Kişi çalışan değilse direkt evine haciz işlemi gerçekleştiriliyor.

Kredi Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?

90 günlük süreçte başvuruda bulunarak borcun yapılandırılması sağlanabilir.
Eğer kredi ödemesi gecikmemişse kişi kendine uygun kredi ödeme seçeneklerini araştırabilir.
Banka ile ya da banka avukatı ile anlaşmaya varılmaya çalışılmalıdır.
Kredi borcunu ödeyebilmek için başka bir bankada kredi çekilebilir.