Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan çiftçiye nefes aldırdı: Ayrıca 21 bin çiftçinin borçlarına yapılandırma

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurusu ile çiftçinin yüzü güldü. Binlerce çiftçinin satamadığı ve dolayısıyla elinde kalan patates, soğan ve çeltik ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. 15 kuruşa satılamayan patates için TMO, 85 kuruş ödeyecek. Ayrıca 21 bin çiftçinin de borçları ertelenecek.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Nisan 2021 , 06:59 Güncelleme Tarihi :12 Nisan 2021 , 06:59
Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan çiftçiye nefes aldırdı: Ayrıca 21 bin çiftçinin borçlarına yapılandırma

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, üreticinin elinde kalan 300 bin ton patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından alınarak, Ramazan ayında 81 ilde ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Yılda 1 milyon 200 bin ton patatesin üretildiği, Türkiye'nin en büyük patates üreticisi ili Niğde'den ilk sevkıyat da gerçekleşti.

RAMAZAN'DA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK


SABAH'ta yer alan habere göre, Günde 30 TIR patatesin sevk edileceği kente gelen TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, patateslerin Ramazan'da, ihtiyaç sahiplerinin sofrasında olacağını söyleyerek, "Salgın dönemi olmasaydı ekonomi ve pazarlama içerisinde tüketilebilecek miktarda ürünlerdi. Ancak böyle bir durum olunca devletimiz, üreticilerimizin mağduriyetlerini önledi" dedi. Üreticinin 15 kuruşa dahi satamadığı patates, TMO tarafından 85 kuruşa alınacak.

"CUMHURBAŞKANIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Karar, kara kara düşünen üreticiyi de memnun etti. Niğdeli patates üreticisi Necdet Ünal, "Patateslerimiz depoda kalacaktı. Buradan gidecek patateslerin ihtiyaç sahiplerine ulaşacağı için de çok mutluyuz. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Konya'nın Meram ilçesi Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ise "Bu karar çiftçimize nefes aldırdı. Devletimiz bunu yapmamış olsaydı biz bu malı çöpe dökecektik. Allah devletimize zeval vermesin. Bize, Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek düşüyor" şeklinde konuştu.

YENİ DÖNEME UMUTLA BAKIYORUZ
Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Edirneli üreticiler de karara sevindi. En fazla çeltiğin üretildiği İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, "Bölgemizde üreticinin elinde 450-500 bin ton çeltik var. Tüccarlar bir süredir alımı durdurmuştu. Fiyatlar 3 TL'ye kadar düştü. Üretici elindeki ürünü satamayınca yeni sezon hazırlıklarına başlayamadı. Alınan karar son derece yerinde" dedi.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar da, "Pandemiden dolayı pirinç tüketiminin düşük olduğu bir yıl yaşıyoruz. Lokanta, otellerimiz kapalı, düğün, mevlit yapılmıyor. Yunanistan'ın da 150 bin ton çeltiği devredeceği, hatta 2021'de çıkacak ürünleri koyacak yeri yok iken, TMO bize sahip çıktı" dedi.

İpsalalı üretici Hasan Yavaş ise, "Üreticinin yeni sezon ekimleri için nakit sıkıntısı vardı. Yeni sezon ekimlerimiz durma noktasına gelmişti. Tam ekim sezonundayız. Yeni döneme umutla bakmaya başladık" diye konuştu.

10 TIR'DAN DÖRDÜ İSTANBUL'A ULAŞTI


Niğde ve Nevşehir'den gelen 10 TIR'dan dördü İstanbul'a ulaştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın belirlediği 164 bin aileye 10 kilo soğan, 20 kilo patates ulaştırılacak. İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, "Bu hizmet devletimizin, çiftçimizin ve ihtiyaç sahibi vatandaşımızın her zaman yanında olduğunun göstergesi" dedi.

"1 MİLYAR LİRA TUTARINDAKİ KREDİ BORCU YAPILANDIRILIYOR"


Çiftçilerin nefes almasını sağlayacak, sorunlarını çözecek adımlar da atılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında 21 bin çiftçinin yaklaşık 1 milyar lira tutarındaki kredi borcu yapılandırılıyor.

İKİ SEÇENEK SUNULACAK
Yapılandırma, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kullandıkları 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla vadesi geçmiş olan borçları kapsıyor. Taksitlendirmede çiftçilerin ödeyecekleri yüzde 18'lik faizin yüzde 6'sı Hazine tarafından karşılanıyor.

Yapılandırılacak tutar hesaplandıktan sonra çiftçilere iki alternatif sunulacak. Temerrüt faizi kullanılarak takip edilen kredilerin biriken faizleri silinecek, yüzde 18 olan güncel faiz oranının yüzde 6'sını devlet karşılayacak.

Çiftçilere isterse peşin ya da yüzde 30'u peşin üç yıl eşit taksitle ödeme imkânı sunuluyor. İlk peşinat ekimde yapılabilecek.

MAĞDUR ETMEYECEĞİZ


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım sektörünün geçen yıl yüzde 4.8 büyüdüğünü belirterek, "Çiftçimizi mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Son üç yılda destekleri yüzde 65 artırdık. Destek artarak devam etti, hem de müdahale alımlarının olduğu bir döneme girdik" dedi.