Son dakika haberi: Milyonlarca memur ve memur emeklisinin önümüzdeki iki senelik zam oranlarını belirleyecek olan toplu sözleşme sürecinde geri sayım sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: "(6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri) Genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardık." şeklinde konuştu. Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 2019 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde de uzlaşma sağlanamadığı için hakem kurulu kararıyla 2020 yılında yüzde 4+4, 2021 yılında da yüzde 3+3 oranında zam oranı belirlenmişti.
MEMUR VE EMEKLİ MEMUR MAAŞ ZAMLARI NE OLDU?
Memur ve memur emeklisi zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklandı.
2022'de yüzde 12, 2023'te yüzde 14 zam
2022 ilk 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon toplamda yüzde 12'lik bir artışı önerdiğimizi belirtmek isterim.
2023'ün ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci altı ayında yüzde 6 zam yapılacak. Zam oranlarına enflasyon farkları da uygulanacak.
3600 Ek Gösterge'de son durum
3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır.
Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlar hazırladılar.
ÖĞRETMEN VE POLİS MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?
Bugün yaklaşık 4300 TL maaş almakta olan bir öğretmen ve polisin geliri 950 TL daha artmış olacak ve 5250 TL olacak. Ek gösterge yenilenmesi sonrası zor koşullarda çalışmakta olan personelin de daha yüksek ücret almasının önü açılmış olacak.
Düzenleme sonrası ek göstergede statünün mü ya da eğitimin mi dikkate alınacağı ve kapsanacak meslek grupları Meclis'e sunulacak yasal düzenleme sonrası netleşecek. Önceki yapılan çalışmalarda polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri olmak üzere toplamda 4 grup gündeme gelmişti. Eğer düzenlenme statüye göre yapılırsa eğitim durumu dikkate alınmadan lise mezunu polis, hemşire, din görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanabilmiş olacak. Eğer eğitime bakılırsa ek göstergeden yalnızca 4 senelik üniversite, yüksek lisans mezunları faydalanabilecek.
İŞTE TEKLİF VE BEKLENTİLER
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'in taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talep etti. Buna karşılık, hükümet, 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları teklifinde bulundu. Müzakereler Bakan Bilgin başkanlığında dün de sürdü. Hükümet yeni teklifini sendikalarla paylaşırken müzakere sonucu bugün duyurulacak.
SÖZLEŞMELİ STATÜYE GEÇENE MÜJDE
Edinilen son dakika bilgisine göre geçici personel (4C) kapsamında olup sözleşmeli statüye (4B) geçen personelin ek ödeme mağduriyeti sona eriyor. Mevcut ek ödeme oranları ile sözleşme ücretleri unvanları yeniden düzenlenecek. Bu kapsamda olanlara tek ödemede 15 puanlık artış konusunda da uzlaşma sağlandı.
HEM GELİR HEM İKRAMİYE ARTACAK
Yasal düzenlemenin ardından memurların hem aylığı hem de aldıkları ikramiye artacak. Otuz yıllık hizmeti bulunan öğretmen, polis, hemşirenin aylık geliri yaklaşık 950 lira artacak. Ayrıca emekli ikramiyeleri de yaklaşık 34 bin lira daha fazla olacak. Sendikalar, ek göstergelerin eşit oranda yükseltilmesini sınıf, kadro unvan ayırımı yapılmadan (daha üst ek göstergeden yararlananlar hariç olmak üzere) 3600'e yükseltilmesini istiyor.
4C'LİLERE 260 TL EK ÖDEME
Öte yandan, aile yardımlarında da iyileştirme oldu. 4C'lilere yapılacak ek ödemenin 260 TL seviyesinde olacağı belirtildi.