Kentsel dönüşüm, Covid-19 salgını, üniversitelerin açılması ve yabancıların Türkiye'deki konut talebi ile kira fiyatları tüketicilerin cebini yakıyor.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kentte kiralarda ciddi artış olduğunu belirterek, artış oranlarının bölgesel bazda değiştiğini ifade etti.
1.000 TL'LİK EVE 2.500 TL
Aşa, "Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Bostancı, Göztepe gibi semtlerde yüzde 50-60'lara varan, hatta daha fazla artış var.
1-2 sene önce 3 bin liraya bulduğunuz evi, şu anda 4-5 bin liradan aşağı bulamıyorsunuz. 3+1 evler zaten uçmuş durumda, 7-8-10 bin lira diye gidiyor" ifadesini kullandı.
Avrupa Yakası'nda da bu hikayenin Avcılar'da başladığını anlatan Aşa, "Avcılar'da bin liralık ev, 2 bin 500 liraya çıktı. Kiralardaki fahiş artış önce kentsel dönüşümle başladı. Salgın dolayısıyla memleketine gidenler dönüşe başladı. Üniversite sonuçlarıyla birlikte de bir talep oluştu. Yabancılar geliyor, onlar da piyasayı yükseltti" diye konuştu.
'EV SAHİBİNE KOZ VERMEYİN'
Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük de "Kira artışlarındaki yüksekliğe ilişkin çok sayıda şikayet alıyoruz" dedi.
Özellikle bazı bölgelerde fahiş fiyat artışı olduğunu vurgulayan Küçük, şöyle konuştu: "Ev sahipleri TÜFE kuralına uymuyor, çeşitli bahanelerle kiracıyı çıkarıp daha yüksek fiyata evini vermek istiyor. Mevcut kiralarda en az yüzde 25- 30 artışlar yapıldığı söyleniyor. Yeni kiralamalarda yüzde 40-45'lere varan artışlar var. Kirayı zamanında ödeyin, ev sahibinin eline koz vermeyin."
YÜZDE 15'İN ÜSTÜNE İZİN YOK
Nizameddin Aşa, kira zammının TÜFE'den fazla olamayacağını belirterek, "En üst limit bu. İki taraf anlaşmadığı sürece mal sahibinin TÜFE üstünde artış yapma hakkı yok" dedi.
Kira artışı 12 aylık ortalama TÜFE'ye göre belirleniyor. Bu çerçevede bu ay kira kontratları en fazla yüzde 15.15 artışla yenilenebiliyor.