Son dakika: Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü

Son dakika haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7'lik rekor bir büyüme elde etti. Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 7 büyürken, yıl sonunda ise yüzde 8’in üzerinde bir büyüme rakamının yakalanacağı öngörülüyor. Ticaret Bakanı Muş, konuya ilişkin "Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. 2.çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10,8 puan oldu. Bu değer 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşti." açıklamasında bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise "İkinci çeyrek büyümesinin %57’si yatırımlar ve net dış talepten geldi. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için; düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngörülebilirlik kritik öneme sahip. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız." ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Eylül 2021 , 10:01 Güncelleme Tarihi :01 Eylül 2021 , 16:38
Son dakika: Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2021 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini saat 10.00'da açıkladı. GSYH 2021 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %21,7 arttı.



BAKANLAR RAKAMLARI DEĞERLENDİRDİ
Ticaret Bakanı Muş, konuya ilişkin "Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. 2.çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10,8 puan oldu. Bu değer 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşti." açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise "İkinci çeyrek büyümesinin %57'si yatırımlar ve net dış talepten geldi. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için; düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngörülebilirlik kritik öneme sahip. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız." ifadelerini kullandı.

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ÇEYREKLİK BÜYÜME ORANI"
İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgının getirdiği ekonomik dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 ile tarihi bir büyüme gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin en büyük çeyreklik büyüme oranına ulaşmıştır.

HİZMETLER 2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE %45,8 ARTTI
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler %45,8, sanayi %40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %32,4, diğer hizmet faaliyetleri %32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri %25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %8,5, gayrimenkul faaliyetleri %3,7, inşaat %3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık %2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise %22,7 azaldı.

Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 7 büyümüştü.

ANKETTEN YÜZDE 22'LİK BEKLENTİ ÇIKMIŞTI
AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan 16 ekonomist, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 21,8 büyüyeceğini öngörmüştü.

Ekonomistlerin 2021 yılı büyüme beklentileri, yüzde 6,7 ile yüzde 9,5 aralığında oldu.

2021 İÇİN YÜZDE 8'İN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENİYOR
Büyüme rakamlarına ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ''Öncü göstergeler ekonomide büyüme ve yatırım eğiliminin üçüncü çeyrekte de sürdüğünü gösteriyor. 2021 yılı için yüzde 8'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz.'' dedi.

"TÜRKİYE'DEN GÜÇLÜ PERFORMANS"
Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı değerlendirmede, "Tarım sektörü, kuraklık ve birçok sıkıntıya rağmen geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.3, sanayi sektörü katma değer artışı olarak yüzde 40.5, hizmetler sektörü ise 45.8 artış gösterdi. Sadece finans ve sigorta faaliyetlerinde gerileme söz konusu." ifadelerini kullandı.



Türkiye'nin covid-19 salgını süresince aldığı önlem ve ekonomideki etkin yönetimine dikkat çeken Kerem Alkin, hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 22.9 artmasının önemini vurguladı. Kerem Alkin, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinde büyüme rakamlarının yüzde 8-10 civarlarında olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin yüzde 21.7 olan büyüme rakamı açık ve net olarak, bir matematiksel düzeltme ya da baz etkisinden çok daha güçlü bir toparlanmanın gerçekleştiğine işaret ediyor." dedi.

SANAYİDE GÜÇLÜ İSTİHDAM
Sanayi istihdamı verilerine vurgu yapan Kerem Alkin, "Türkiye'nin ve dünyanın zorlu günlerinde bazı önemli detaylar arada kaynayıp gidiyor. Bunlardan bir tanesi de; Türkiye'nin istihdamda da bazı sektörlerde yeni rekorlara imza atıyor olması. Sanayi ihracatı yeni bir Türkiye Cumhuriyeti rekoruna doğru emin adımlarla yürürken Haziran ayı itibarıyla, imalat sanayinin istihdam etmiş olduğu işgücü 6 milyonun üzerine çıkarak, 6 milyon 200 bin'ler civarında rakamlara ulaşarak yeni bir Cumhuriyet tarihi sanayi istihdam rekoruna işaret etti." diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR GELECEK
Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin ihracatta başarısını sürdüreceğini kaydeden Alkin, "Kapasite artışı ve istihdam ihtiyacına bağlı olarak hiç şüphesiz yeni yatırım ve istihdam artışları da beraberinde gelecektir" dedi.

Alkin sözlerini şöyle sürdürdü:

EKONOMİDE ÇARKLAR OLAĞANÜSTÜ BİR HIZLA DÖNÜYOR

Gayri safi sabit sermaye oluşumu açısından bakıldığında örnek verirsek; İkinci çeyrekte; Mal ve hizmet ihracatının yüzde 59.9 ile tarihi bir rekor kırdığını mal ve hizmet ithalatının ise sadece yüzde 19.2 arttığını dolayısıyla da bu çerçevede de Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme performansında net ihracatın büyemeye katkısınında oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Özel sektör ve kamudaki yatırım hamlesininde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.3'lük bir artışa karşılık geldiğini görmekteyiz. Türkiye ekonomisinde bütün bu veriler çarkların olağanüstü bir hızla döndüğünü gösteriyor.

EURO BÖLGESİ YÜZDE 13,6 BÜYÜDÜ
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin 2021 yılı ikinci çeyrek büyüme ve istihdam oranlarına ilişkin öncü verilerine göre Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2021'in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 arttı. Euro Bölgesi'nde GSYH, 2021'in ikinci çeyreğinde 2020'nin aynı dönemine göre de yüzde 13,6 yükseldi. GSYH, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre Almanya'da yüzde 1,5, Fransa'da yüzde 0,9, İtalya'da yüzde 2,7, İspanya'da yüzde 2,8 ve Hollanda'da yüzde 3,1 arttı.

MOODY'S TÜRKİYE'NİN 2021 BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELTTİ
Moody's, Küresel Makro Görünüm 2021-22 raporunun Ağustos 2021 sayısını yayımladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkardı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN