EMLAK VERGİSİ ORANLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Her mükellef emlak vergisi amacıyla değişik oran, bedellerde vergi öder. Konutların emlak vergisi büyükşehir sınırlarında binde 2, işyeri dükkân binde 4, diğer belediyelerde konut binde 1, işyeri, dükkân binde 2 olarak hesaplanıyor. Yine büyükşehir'deki bir arazinin vergi seviyesi binde 2, arsanın seviyesi binde 6, diğer belediyelerde de arazi binde 1, arsa binde 3 seviyesiyla belirleniyor.
MUAFİYET HAKKI OLDUĞUNU BİLMEDEN ÖDEME YAPAN PARASINI GERİ ALABİLİR Mİ?
Beş senelik geriye dönük iade hakkı bulunuyor. Belediyeye "düzeltme dilekçesi" müracaatı gerekiyor.
TEK BİR YAZLIĞI OLAN EMEKLİ DE EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?
Yılın yalnızca bir döneminde oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer almıyor. Fakat emekli olup sıksık ikamet edilen tek bir yazlık amacıyla muafiyet söz konusu. Vergiden muaf olanların bir evi bir de yazlığı varsa ikisi amacıyla ödeme yapması gerekiyor.
EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ YAPILMAMASI DURUMUNDA NE TÜR BİR YAPTIRIM UYGULANIYOR?
Bildirim süresinde yapılmazsa Vergi Usul Kanunu kapsamında ceza kesilir. Kesilecek ceza tutarı zarara uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanır.
BİR EVİ OLUP DA KİRAYA ÇIKAN DA MUAFİYET LİSTESİNDE YER ALIYOR MU?
Tek konutunu kiraya verip kirada oturanlar da kapsamda yer alıyor. Fakat tek evini kiraya verip diğer evde kira vermeden oturanlar muafiyetten yararlanamıyor.
EVDEN BAŞKA GAYRİMENKULÜ OLANLAR MUAFİYETTEN YARARLANABİLİR Mİ?
Muafiyet yalnızca tek konuta sahip emekli aylığından diğer geliri olmayan ya da geliri olmayan, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar amacıyla sağlanan kolaylık. Tek konutun yanısıra gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri varsa muafiyetten yararlanılıyor.