"Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemi nasıl işleyecek? Vade kaç ay olacak? Kur değişim oranı nasıl hesaplanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat"ın detaylarını açıkladı. Gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Peki kur farkı hesaplamaları nasıl yapılacak? Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde ne yapılacak? Sisteme şirketler dahil mi? Döviz düşerse zarar söz konusu mu? Faiz istemeyen vatandaş nasıl bir yol izleyecek? İşte detaylar.

Giriş Tarihi :21 Aralık 2021 , 16:16 Güncelleme Tarihi :21 Aralık 2021 , 17:36
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi nasıl işleyecek? Vade kaç ay olacak? Kur değişim oranı nasıl hesaplanacak?

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününde, gerçek kişilerin Türk lirası (TL) vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranının kıyaslanacağını, yüksek olan oran üzerinden hesabın nemalandırılacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

Üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11.00'de USD döviz alış kuru yayınlayacak.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek, minimum faiz oranı TCMB politika faiz oranı olarak uygulanacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Öte yandan, söz konusu ürünün katılım bankacılığında da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

PARANIN DÜŞMESİ SÖZ KONUSU MU?
Mevduattaki paranın eksiye düşmesi söz konusu değil. Getirilen sistem kur korumalı bir sistem. Dolayısıyla kur artarsa fark ödenecek, düşerse zarar yansıtılmayacak.

Yani bir bakıma devlet, faiz arttırmadan vatandaşı kur riskine karşı koruyor.



HAZİNE'YE YÜK OLACAK İDDİALARI
Bu sistemin Hazine'ye de en fazla bir kaç ay yük getirmesi öngörülüyor. Kurdaki düşüş devam ettikçe mevduat faizi ile bir fark oluşmayacak ve Hazine'nin yükü azalacak. Vatandaş düşen kur yüzünden zarar etmeyecek, parası Türk Lirası'nda değerlenmeye devam edecek.



BANKALAR DA KAZANACAK
Bu sistem bankalara da kazandıracak. Nitekim borsa düşerken banka hisseleri yükseldi.



KATILIM BANKALARI DEVREDE OLACAK
Faiz almak istemeyen vatandaşlar için katılım bankaları da devrede olacak.

YALNIZCA ŞAHISLARA ÖZEL
Düzenlemede dikkat çeken bir başka detay ise şahıslara özel olması. Yani yeni sistemden yalnızca vatandaşlar yararlanabilecek, şirketler sisteme dahil edilmeyecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN