KİMLERE VERİLECEK?
3600 ek gösterge kapsamında polis, öğretmen, hemşire, din vazifelileri ile başka idareciler bulunuyor. Memurlar ve sendikalar ise bugüne kadar ek göstergeleri olmayan yardımcı hizmetler katagorisi çalışanı hizmetli, müstahdem gibi memurlar amacıyla de bir ek gösterge rakamı tespit edilmesini istiyor. Memurlardan 3600 ek gösterge verilmesi öngörülen kesimde halen ek göstergesi 2200 olan da var, 3000 olan da.
Ek göstergenin 2200'den ya da 3000'den 3600'e yükseltilmesi emekli aylığını da ikramiyeyi de değişik tesirliyor. Sendikalar bundan sonra kamuda en düşük ek göstergenin 3600 olmasını talep ediyor.
Öte yandan Faruk Erdem'in haberine göre memurlar daha evvel oluşturulan toplu sözleşme gereğince 2022 senesi amacıyla yüzde 5+7 ve enflasyon farkı alacaklar. Fakat son dönemdeki gelişmelerden sonra memur sendikaları Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile görüşerek ek bir protokol yapılmasını ve toplu sözleşme üstünde bir zam daha verilmesini talep etmişti. Bu hususta mutabakata da varılmıştı. Bu mutabakata göre memurlar amacıyla yeni bir zam seviyesi üstünde çalışmalar başlatıldı. Burada birkaç formül üstünde duruluyor.
MEMUR ZAMMI YÜZDE 16'YI BULABİLİR
1 - Öncelik ile toplu sözleşme zammının üstünde meydana gelen enflasyon farkının ödenmesi. Yani bu sene amacıyla ilk 6 ayda yüzde 5 artı enflasyon farkı ödendikten sonra gerçekleşen enflasyona tamamlamak şeklinde bir artış yapılacak.Tahminlere göre enflasyon farkı ile sene sonu zam seviyesi yüzde 16'yı bulacak. Yüzde 25 seviyesinde bir enflasyon gerçekleşirse bunun üzerine 9 puanlık tamamlama yapılabilecek.
2- Bir başka formüle göre ise seyyanen artış yapılarak bir sosyal destek sağlanması yönünde. Bu ödemenin de gene enflasyon ve asgari ücret ile uyumlu olması bekleniyor.
3 - Son zamanlarda meydana çıkan üçüncü bir formül ise 2022 seneninın temmuz ayında yapılacak olan yüzde 7'lik zammın da öne alınıp bunun üzerine iyileşme yapılması. Bu halde Ocak zammı yüzde 12 artı enflasyon farkı şeklinde gerçekleşebilecek.
MEMUR EMEKLİLERİ DE BEKLİYOR
Memur emeklileri de toplu sözleşme ile zam aldıkları amacıyla yukardaki formüller onları da ilgilendiriyor. Bütün bu zamların net rakamları bu çalışmaların tamamlanması ardından meydana çıkacak.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
Bu emekliler toplu sözleşmeye giremedikleri amacıyla son 6 ayda meydana gelen enflasyon kadar zam alıyorlar. Bu sene sonu enflasyon ön görülerine göre de SSK ev Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 14-15 seviyesinde olacak.
EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN ASGARİ ÜCRETLE UYUMLU BİR ARTIŞ BEKLENİYOR
Fakat sasenearı 10 milyonu bulan SSK ve Bağ-Kur emeklileri amacıyla de asgari ücrete uyumlu bir artış yapılması bekleniyor. Burada enflasyon zammının üzerine bir refah payı eklenerek senelik enflasyona eşitlenmesi bir formül olarak dururken seyyanen zam da gündeme geldi. Burada seyyanen zam formülüne göre düşük maaşlı olanlardan başlayarak ödeme yapılması. Böylece taban maaşların artması söz hususu olacak.
Türkiye Emekliler Derneği burada taban maaşın 4.253 liralık asgari ücret ile eşitlenmesini talep ediyor. Üçüncü bir formülde ise oransal zam yapılması ve asgari ücret artışıyla uyumlu bir seviyesini belirlenmesi.
EMEKLİ ZAMMI KADEMELİ Mİ YAPILACAK?
Burada yüzde 40 seviyesi öne çıkarken yükselişin kademeli olması de düşünülüyor. Yani daha düşük maaş alan emekliye daha yüksek oranda zam yapılması gündeme gelebilir.