Ticaret Bakanlığı, şirketlerin küresel tedarik zincirine daha etkin bir tedarikçi olarak katılımlarını sağlamak için destek veriyor.
'Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Yetkinlik Projelerinin Desteklenmesi' programı kapsamında şirketlerin ara malı üretim ve ihracat yetkinliklerinin artırılmasına yönelik gerçekleştirilen harcamaların belirli bir bölümü karşılanıyor.
NELER KAPSAMDA?
KTZ Yetkinlik Projeleri'nde, uzay, havacılık, elektrik, elektronik, makine, otomotiv, maden ve metaller ile kimya sektörlerinde faaliyet gösteren üretici firmaların, küresel ölçekteki yabancı firmaların tedarik zincirlerinde yer alabilmeleri için üretmeleri gereken numune/prototiplerin üretiminde ihtiyaç duydukları 'ürün geliştirme (prototip/numune), test, analiz, doğrulama, kalite kontrol veya ölçme amaçlarına hizmet edecek' makine, ekipman ve donanım alımları destek kapsamında yer alıyor. Makine, yazılım ve kalite belgesi için yapılan masrafın yüzde 50'si, 1 milyon dolara kadar karşılanıyor.
BUNLARA DİKKAT!
Örneğin; küresel bir beyaz eşya firmasına rezistans, küresel bir otomotiv firmasına araba farı, korna, çeşitli aksesuar üretimi destekleniyor. Burada küresel firma ile daha önceden çalışmama şartı bulunmuyor.
Yani halihazırda çalışılan bir firmaya yeni ürün tedariki sağlanabileceği gibi, herhangi bir küresel firma ile ilk kez çalışma da bu kapsamda desteğe tabi olabiliyor.
Küresel firmanın birden fazla coğrafyada faaliyet göstermesi, uluslararası kabul gören listede yer alması veya sektöründe en çok tanınan firmalardan birisi olması gerekiyor.
NASIL ALINACAK?