7- İDDİA: Yaz aylarında gaz fiyatları yükselince depolardaki gaz bitirildi.
YANIT: Türkiye'nin yaz dönemi doğalgaz talebi uzun dönemli gaz alım ve satım anlaşmalarına bağlı boru ve LNG arz kaynaklarından sağlanmaktadır. Yazın doğalgaz tesislerimizde depolama yapılmakta olup her yıl olduğu gibi bu yıl da planlamalarımız kapsamında tesislerimizde azami miktarda doğalgaz depolanmıştır. İhtiyaç duyulan günlerde her iki depolama tesislerimizde depolardan gaz kullanımı yapılmaya planlamalarımız çerçevesinde devam edilmektedir.
8- İDDİA: Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir olayla karşılaşılıyor.
YANIT: Arz kaynaklarından ülkemize yapılan doğalgaz arzında geçmiş yıllarda da özellikle kış dönemlerinde kesintiler yaşanmıştır. Bu sorunların çözümü amacıyla son yıllarda iletim hattı, depolama kapasitesi artırımı, LNG ve FSRU terminallerimizin kapasitelerinin artırımı, kompresör istasyonları, TANAP ve Türk Akım gibi yatırımlarımız tamamlanmıştır. Yapılan yatırımlar sonucunda son 5 yılda doğalgazda herhangi bir kesinti yapılmamıştır. Ancak soğuk hava koşullarına bağlı olarak 73 ilde rekor doğalgaz tüketimleri yaşanmakta olup, buna bağlı olarak ısınma amaçlı evsel tüketimler yüzde 60 oranında artmış ve ayrıca İran arz kaynağında da kesinti yaşanması ile birlikte doğalgazda bu dönemde kısıntı yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
9- İDDİA: Gerekli altyapı çalışmaları yapılmadı.
YANIT: BOTAŞ'ın altyapı yatırımlarında herhangi bir eksiklik söz konusu olmayıp, bütün kompresör istasyonları, tesislerimiz ve ekipmanlarımız emre amade hazır durumdadır. Bu kapsamda, 2050 yılına kadar BOTAŞ Master Planını hazırlamıştır. Şimdiye kadar yapılan ilave yatırımlar arasında TANAP, Türk Akım, Tuzgölü ve Silivri depolama tesisleri, Dörtyol FSRU, Saros FSRU, Aliağa Ege Gaz LNG Terminali, Mucur Kompresör İstasyonu, Doğubeyazıt, Hanak ve Sivas Kompresör istasyonlarına eklenen ilave üniteler yer almaktadır.
10- İDDİA: Sanayiye fahiş zam yapıldı.
YANIT: BOTAŞ doğalgaz toptan satış fiyatlarını en makul seviyede belirleyerek, doğalgazı tüketiciye sunmaktadır. 2021 başından dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki tüketicilerin, piyasalarda yaşanmakta olan olağanüstü dalgalanmalara bağlı olarak fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmekte olup, bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize yansıtılmamıştır. Avrupa'daki en likit ve derin doğalgaz ticaret merkezlerinden birisi olan TTF'deki (Hollanda) doğalgaz fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 555 oranında artmıştır. Ülkemizdeki doğalgaz satış fiyatlarına asgari oranda fiyat artışı yapılmış olup, sanayicimize halen dünya piyasalarındaki en düşük fiyatla doğalgaz arzı yapılarak, sanayicilerimize ucuz enerji girdisi sağlanarak desteklenmektedirler.