YUVAM HESABI NASIL AÇILIR?
Yurt dışındaki tasarruflarınız, o ülkedeki Türk ya da yabancı bir banka üzerinden Türkiye'de bir bankaya transfer edilir.
Türkiye'deki bir bankada adınıza bir YUVAM hesabı açılır.
Yurt dışından transfer edilen ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsi tasarruflarla açılan döviz mevduat veya katılma hesapları YUVAM hesabına dönüştürülebilir.
* 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi uyarınca verilen Mavi Kart.
YUVAM HESAP İŞLEYİŞİ
Kur farkı nasıl hesaplanır?
Kur farkı, YUVAM hesabı açılırken Türk Lirasına dönüşümün gerçekleştirildiği tarihteki (dönüşüm kuru) ile vade bitiminde geçerli (vade sonu kuru) esas alınarak hesaplanır.
İlave getiri nedir?
İlave getiri, hesap sahiplerinin döviz cinsinden anaparasını korumayı amaçlayan ve vade türlerine göre Merkez Bankasınca Türk Lirası olarak ödenecek ek tutardır.
Vade süresi / İlave getiri oranı
3 ay / %0
6 ay / %1
12 ay / %1,50
24 ay / %2
Yuvam hesabından kaç kez faydalanabilirim hesap açma sınırı var mıdır?
Üst veya alt limit olmadan istediğiniz tutarda istediğiniz kadar YUVAM hesabı açabilirsiniz.
YUVAM hesabı açmak için son tarih var mıdır?
YUVAM hesabı açmak için zaman sınırlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz zaman hesap açabilirsiniz.
YUVAM HESABI KAZANIMLARI
YUVAM hesabı açtırmanız halinde, vade bitiminde oluşacak kur seviyesine göre; Anapara + Faiz/Kar payı veya Anapara + Faiz/Kar payı + İlave getiri veya Anapara + Faiz/Kar payı + Kur farkı + İlave getiri bankanız tarafından size ödenir.
Vade bitim tarihine kadar beklediğinizde, her durumda, paranızı dövizde tutmaktan daha fazla getiri elde etmiş olur ve isterseniz vade bitiminde tekrar döviz alabilirsiniz.