Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Bitkisel Üretim Birinci Tahmini'ni açıkladı. Üretim miktarlarının, 2022 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 10.4 artacağı, sebzelerde yüzde 1 azalacağı, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 4.6 oranında yükseleceği tahmin edildi. Buna göre, üretim miktarlarının 2022'de yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68.2 milyon ton, sebzelerde 31.4 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26.1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 10.5 artarak 19.5 milyon ton, mısır üretiminin yüzde 3.7 artarak 7 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 47.8 artarak 8.5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 35 artarak 270 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 26.8 artarak 350 bin ton olacağı öngörüldü. Baklagillerin önemli ürünlerinden nohudun yüzde 22.1 artarak 580 bin ton, kuru fasulyenin yüzde 6.6 azalarak 285 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 75.4 artarak 400 bin ton; yumru bitkilerden patatesin ise değişim göstermeyerek 5.1 milyon ton üretileceği tahmin edildi.