Avrupa'nın para birimi euro, dolar karşısında 20 yılın en düşük rakamlarını gördü. Küresel piyasalarda ABD dolarına yönelik talep artışı, euro ile doları eşitledi. Euro/dolar paritesi yüzde 1'i aşan düşüşle 1.00 seviyesine dokundu ve 1.00005 dolara gerildi. Enflasyon, enerji maliyetleri ve durgunluğa, Ukrayna-Rusya savaşı da eklenince hareket daha da hız kazandı. Bir diğer etken de AB'nin ana enerji tedarikçisi olan Rusya'nın gaz akışını tamamen keseceği korkusu oldu. Euro dolar paritesi euronun çıktığı 2000 yılının hemen ardından 2001'de 0.8 seviyelerine kadar gerilemişti. 2002'den bu yana da sadece 2017 yılında 1.05'ler seviyelerinde seyretmiş, bunun dışında hiç bu kadar gerilememişti. Güçlü dolar, zayıf euro etkisiyle bu yıl parite yüzde 10'dan fazla geriledi. Değişim, Avrupalı şirketlerin ve tüketicilerin ithal ettikleri mal ve hizmetler için daha fazla ödeme yapacakları ve Avrupa ihracatının daha ucuz hale geleceği anlamına geliyor.
2 GÜNDE 12 GEMI-16 BİN TURİST
Aydın'ın Kuşadası ilçesine önceki gün ve dün kruvaziyerlerle 16 bin yabancı turist geldi. Ege Port Kuşadası'na son 2 günde 12 kruvaziyer yanaşırken, turistlerin yanı sıra 5 bin 800 mürettebat da ilçeye giriş yaptı. Ege Port Kuşadası Genel Müdürü Aziz Güngör, gelen yabancı turistlerle esnafın adeta çifte bayram yaşadığını kaydetti.
TÜKETİCİYİ ALDATANA CEZA YAĞDI
Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmalara yılın ilk 6 ayında 22.8 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, görüştüğü bin 101 dosyadan 949'unda mevzuata aykırılık tespit ederken, bunlardan 721'ine durdurma cezası verdi. Reklam Kurulu, bu dosyaların 228'ine de 22 milyon 788 bin 684 lira ceza kesti. Kurul tarafından indirimli satışlara ilişkin reklamlarla tüketicileri aldatıcı uygulamaların önüne geçilmesi için yoğun faaliyet yürütüldü. İlk 6 ayda Reklam Kurulu tarafından 82 indirimli satış dosyası karara bağlandı ve 4 milyon 186 bin lira idari para cezası uygulandı. Sosyal medya etkileyicilerinin reklam faaliyetlerine yönelik yapılan incelemeler sonucu da 25 dosya karara bağlandı.
EMEKLİ SAYISI 327 BİN ARTTI
Türkiye'de sigortalı sayısı, Nisan'da geçen yılın aynı ayına göre 767 bin kişi artarak 25 milyon 29 bin kişi oldu. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa, aktif sigortalıların en fazla olduğu iller olarak sıralandı. Nisan'da geçen yılın aynı ayına göre, 4/a (SSK) kapsamında zorunlu sigortalı sayısı 612 bin kişi, 4/b (Bağ-Kur) zorunlu sigortalı sayısı 78 bin kişi arttı. Böylece, bu yıl Nisan itibarıyla 4/a kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısı 16 milyon 406 bin, 4/b zorunlu sigortalı sayısı 3 milyon 32 bin oldu. Kuruma kayıtlı iş yeri sayısı, Nisan ayında 71 bin 792 artarak, 2 milyon 99 bine ulaştı. Emekli sayısı 327 bin 764 kişi artarak 13 milyon 764 bine yükseldi. Emekli sayısı en çok artan iller de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak sıralandı.
YANLIŞ HESAP!
Özel bir banka şubesinde çalışan genç bankacı, babasına ait hesapta işlem yaptı. Babasına da haber vermeden işlem yapan bankacı, tazminatsız kovuldu. Bankacı, İş Mahkemesi'nin kapısını çalarak tazminat talep etti. Davalı banka şubesi avukatı ise davanın reddini istedi. Devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Babaya da ait olsa başka birinin hesabında izinsiz işlem yapılamayacağına dikkat çekilen kararda, şöyle denildi: "Davacı bankacının babasının yokluğunda işlem yapıp yerine imza attığı ve iş akdine bu sebeple son verildiği ortadadır. Eylemi açık şekilde usulsüzlüktür. Tazminat taleplerinin reddi gerekmektedir."
BORDA REKOR YOLDA
Bor madeninde atılan adımlar neticesinde 2021'de 1 milyar 30 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Bu rakam aynı zamanda rekor olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın 6 ayında yaklaşık bor ürünleri ihracatından 516 milyon dolar gelir sağlandı. Yılın 6 ayında 1.26 milyon ton bor ürünleri karşılığında 564 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Böylece bor ürünleri satışında değer bazında yüzde 9'luk artış yakalandı.