VATANDAŞ GAZA BASTI
Vatandaş, kredilerdeki hızlı büyümenin de etkisiyle taleplerini öne çekmeye ikinci çeyrekte de devam etti. Vatandaşın tüketimi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22.5 arttı ve bu büyümeye 13.62 puanlık katkı sağladı. Vatandaşın tüketim harcamalarında da iki katını aşan artışlar görüldü. Cari fiyatlarla vatandaşın ikinci çeyrekte dayanıklı tüketim malı harcaması yüzde 114.3, yarı dayanıklı tüketim malı harcaması yüzde 135.9, dayanıksız tüketim malı harcaması yüzde 137.9 ve hizmet sektörüne yönelik harcaması da yüzde 138.8 arttı.
DENGELİ BÜYÜMEYE DEVAM
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük. Türkiye Ekonomi Modeli ile elde ettiğimiz bu kazanımlar yılın kalan döneminde de sürecektir. Artık ekonomimizin alamet- i farikası dengeli, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümedir.
YARISI İHRACATTAN
Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Türkiye yüzde 7.6 büyüyerek başarılı performansını sürdürdü. İhracat, büyümeye 3.87 puan katkı vermiş, büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 2.7 puan olmuştur.
SANAYİNİN ÖNCÜLÜĞÜNDE
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Türkıye ekonomisi sanayi öncülüğünde büyümeye devam ediyor. Sanayinin payı; GSYH'da yüzde 29, istihdamda yüzde 22, ihracatta yüzde 95'e ulaştı.
İŞ DÜNYASININ MORALİ YÜKSEK
REVİZE EDECEKLER
Müsiad Başkanı Mahmut Asmalı: Büyüme sürecinin önümüzdeki dönemde de süreceğini ve OECD, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların ülkemize yönelik beklentilerini yukarı yönde revize etmek zorunda kalacaklarını tahmin ediyoruz.
2022'DE YÜZDE 5 AŞILABİLİR
DEİK Başkanı Nail Olpak: Küresel bazda böyle zorlu bir dönemde Türkiye ekonomisinin pozitif ayrışmaya devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu veri, son iki çeyrekte küresel ivme kaybına rağmen 2022 hedefi olan yüzde 5'in yakalanabileceğini, hatta aşılabileceğini gösteriyor.
GELECEK ADINA UMUT VERİCİ
İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ: Küresel ekonominin yavaşladığı bir süreçte yüzde 7.6'lık büyüme istihdam, üretim ve ihracatımızın geleceği adına umut verici. Hem çeyrekten çeyreğe hem de yıllık bazda gerçekleşen bu büyüme, istikrarlı bir gelişim patikasında ilerlediğimizin ispatı.
DİRENCİN GÖSTERGESİ
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN: Pandemi, tedarik zincirlerinin bozulması, Rusya- Ukrayna savaşı, enerji sorunları gibi küresel ekonomiyi etkileyen şartlara rağmen sağlanan büyüme, Türkiye ekonomisinin zorluklara karşı direncini gösteriyor.