Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı, ağustos ayında yüzde 6,6 seviyesinde belirlendi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi'nin ağustos ayı işsizlik verilerini yayımladı. Buna göre, AB'de temmuz ayında yüzde 6 seviyesinde olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, ağustosta aynı seviyeyi korudu.
Avro Bölgesi'nde de temmuzda yüzde 6,6 olan işsizlik oranı, ağustosta değişmedi. İşsizlik oranı, geçen yılın ağustos ayında Avro Bölgesi'nde yüzde 7,5, AB'de ise 6,8 seviyesinde belirlenmişti.
Ülke bazında bakıldığında işsizlik oranı, ağustosta İspanya'da yüzde 12,4, Yunanistan'da yüzde 12,2, İtalya'da yüzde 7,8, Fransa'da yüzde 7,3, İsveç'te yüzde 7,2 ve Almanya'da yüzde 3 oldu.
AB'de işsiz sayısı ağustosta 12 milyon 921 bin olurken, bunun 10 milyon 966 bini Avro Bölgesi'nde yer aldı.
Ağustosta 25 yaş altı genç işsiz sayısı AB'de 2 milyon 614 bin, Avro Bölgesi'nde 2 milyon 136 bin olarak belirlendi. Genç işsizlik oranı, AB'de yüzde 13,8, Avro Bölgesi'nde de yüzde 13,9 olarak ölçüldü.
HOLLANDA'DA GIDA KUYRUĞU KAMERADA
Öte yandan Hollanda'da yaşanan gıda kuyruğu kameralara yansıdı.
Avrupa'da enerji krizinin tetiklediği gıda krizi yardım alanların sayısını artırdı. Birçok başkentte gıda yardımı kuyruğu oluştu. A News Yayın Koordinatörü Orhan Sali ve A Haber ekibinden Fatih Özyar o noktadan izlenimlerini aktardı.
"GÜNDEN GÜNE ARTIYOR"
Sali şunları söyledi:
Sadece Amsterdam'da değil Avrupa'nın geneline baktığımızda bu şekilde yardım kolilerinin dağıtıldığı noktaların gittikçe günden güne arttığını görüyoruz. Enflasyonun artmasıyla birlikte bütün Avrupa'da bu artık çok daha yakından hissediyor Avrupalı. Bunun en büyük örneği de burada Amsterdam'da bir gıda yardım dağıtım merkezindeyiz. Burada insanlar kuyruğa giriyor belli günlerde belli noktalarda mahalle mahalle standartlar kuruluyor ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtılıyor.
Avrupa ne oldu da bu noktaya geldi ona bakmak gerekiyor. İnsanların alım gücünde ciddi bir düşüş var. Enflasyonun yükselmesi inanılmaz bir noktaya gelmiş durumda.
Öte yandan enerji fiyatlarının da artmasıyla ciddi bir şekilde buradaki insanlar artık başka kaygılar duymaya başladı. Geçim sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda. Gıda bankalarına kim kayıt olduysa o vatandaşlara dağıtıyorlar. Bir evin ihtiyacını karşılayacak her şey var burada.
HOLLANDA'DA REKOR YENİLEDİ
Hollanda'da ağustos ayında yüzde 13,7 olan Avrupa Birliği (AB) uyumlu yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle eylülde yüzde 17,1'e yükselerek rekorunu yeniledi. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), ülkenin AB uyumlu eylül ayı öncü enflasyon verilerini yayımladı.
Buna göre, ağustosta yüzde 13,7 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 17,1 ile rekor seviyeye çıktı. Hollanda'da enflasyon geçen yılın eylül ayında ise yüzde 3 düzeyindeydi.
Ülkede eylül ayında enflasyondaki yükselişin ana nedeni, enerji fiyatlarındaki yüzde 100'ü aşan yıllık artışlar oldu.
İTALYA'DA ENFLASYON EYLÜLDE DE ARTMAYA DEVAM ETTİ
İtalya'da ağustosta yüzde 8,4 olan yıllık enflasyon, gıda fiyatlarındaki son yükselişle eylülde yüzde 8,9'a yükseldi. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT), fiyat artışlarına ilişkin eylül ayı öncü verilerini açıkladı.
Buna göre, İtalya'da ağustosta yüzde 8,4 olan yıllık enflasyon oranı, eylülde yüzde 8,9'a çıkarak beklentileri aştı. Yıllık enflasyonun eylülde yüzde 8,7 olması tahmin ediliyordu.
İtalya'da Tüketici Fiyat Endeksi eylülde bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 artış kaydetti. ISTAT açıklamasında, eylülde enflasyonundaki itici gücün, enerjiden ziyade gıda fiyatlarındaki artışlar olduğu vurgulandı.
Gıda ve ev eşyaları gibi günlük eşyaların tutulduğu enflasyon sepeti eylülde yıllık bazda yüzde 11,5 artarak Temmuz 1983'ten beri en yüksek artışa işaret etti. Söz konusu veri, Temmuz 1983'te yüzde 12,2 artış olarak kayıtlara geçmişti.
İtalyan hükümeti, enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 6,6 ve 2023'te yüzde 4,5 olacağını öngörüyor.