Uluslararası Bor Sempozyumu'nda konuşan Bakan Dönmez, savunma sanayi başta olmak üzere nükleer uygulamalarda yerli karbür kullanılmasına olanak sağlayacak, bor karbür tesisinin yıl sonunda devreye alınacağını duyurdu.
Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
BOR KARBÜR TESİSİ YIL SONUNDA DEVREDE
Bor karbür tesisimizi inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız. Böylece savunma sanayi başta olmak üzere aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde, cam, seramik ve nükleer uygulamalarda yerli bor karbür kullanılacak.
Bu yıl içerisinde inşallah biri Eskişehir Kırka'da, biri Bandırma'da olmak üzere 700 ton kapasiteli iki yeni lityum tesisimizin temelini atacağız. Böylece yıllık lityum ihtiyacımızın yarısından fazlasını artık yerli üretimle karşılayacağız.
YERLİ KÖMÜRDEN HİDROJEN ÜRETİMİ...
Yerli kömürden hidrojen üretimi ilerleme sağlayabileceğimiz alanlardan biri, şimdilik bu konudaki maliyetler yüksek ama bu alandaki teknoloji geliştikçe zaman içerisinde daha erişilebilir bir maliyet noktasına ulaşacağız.
Bizler bor madenini bilimle, teknolojiyle, Ar-Ge'yle, inovasyonla buluşturmaya devam edeceğiz. Bordaki üretim ve ihracat liderliğimizi ileri teknoloji ürün kategorisine taşımış olacağız. Bu alanda emin adımlarla hedefimize ilerliyoruz.
Türkiye'nin ilk Ferrobor Üretim Tesisi'nin temeli Balıkesir Bandırma ilçesinde atıldı.
Eti Maden Ferrobor Üretim Tesisi, bor cevherini katma değer odaklı yeni bir ürüne dönüştürecek. Sabah'ın haberine göre tesis yıllık 800 ton üretim yapacak.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bor karbürün neredeyse tamamını yurt dışından ithal ediyorduk. Bor karbür tozunun tonu yaklaşık 40 bin dolar. Zırh yapıldığında tonu 400 bin dolara kadar çıkıyor. İnşallah bor karbür tesisimizle bu değer zincirinin tamamına sahip olacağımız imkanlara kavuşacağız. Soruyorum boru madenden çıkarıp ihraç etmek nerede, katma değerli ürün haline getirip, değer katıp ihraç etmek nerede? Aradaki devasa farkı görüyorsunuz" dedi.