Çalışanlar ve emekliler için yargıdan gelen iki büyük haber umut oldu. Özellikle EYT konusunun gündemde olduğu bu günlerde geçmişte sigortasız çalıştırılanların EYT kapsamına alınmasının önü de açılmış oldu. Bir başka kararda ise emekli maaşına bloke koyan banka haksız bulundu.
İŞÇİDEN YANA HÜKÜM
Sigortalılık başlangıç tarihi ve hizmet tespitine yönelik davaların kamu düzenini ilgilendirdiğine dikkat çeken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu tür davalarda hâkimin özel bir duyarlılık göstererek delilleri kendiliğinden toplaması ve sonucuna göre karar vermesi gerektiğine hükmetti. Bir kasabada belediyesinde alt işverenler değişmesine rağmen 2 sene aralıksız çalıştığını belirten temizlik işçisi, 1 yıllık sigorta primlerinin yatırılmadığı gerekçesiyle İş Mahkemesi'nde tespit davası açtı. Kararda şöyle denildi: "Somut olaya ilişkin maddi ve hukukî olgulara göre, tanıkların davacının çalışmalarının kesintisiz devam ettiği yönündeki beyanları ortadadır. Anılan kısa sürede belediyenin temizlik işlerinin durmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, davacının uyuşmazlık konusu yapılan ve mahkemece tespitine karar verilen tarihler arasındaki sürede çalıştığının toplanan kanıtlarla ispatlandığı sonucuna varılmıştır."
BU PARAYA DOKUNAMAZ
Bir başka olayda ise emekli olduktan sonra bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanan mağdur K.M.'nin emekli maaşının bir kısmına banka tarafından el konuldu. Emekli vatandaş, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme heyeti ise herhangi bir şekilde muvafakat verilmediği için bu kesintinin geçersiz olduğuna karar vererek, mağduru haklı buldu. Avukat Fırat Bilici, "Emekli maaşının hepsine el konulmuyor. İlk başta hepsini kesiyor, içerisinden yüzde 25'ini alıp gerisini emekli maaşına iade ediyor. Banka aslında kanunlarda yer alan 4'de 1 oranında kesinti yapıyor. Bu kesintiyi icra dairesi yapabilir. Devlet eliyle devlet gücüyle yapılabilecek bir şey bu. Bankanın bu şekilde bir kesinti yapması yasal değil. Zaten açtığımız davayı da bu şekilde kazandık. Verilen kararda da mahkeme bir icra takibi olmadan yapılan 4'de 1'lik kesintinin geçersiz olacağına, icra takibinden de sonra kişinin emekli maaşının gelip muvafakat verdikten sonra kesilebileceğini ifade etti. Bu şekilde kazandık" dedi. Emekli maaşlarına nafaka ve SGK borçları dışında hacız konulamiyor.
MATRAH DÜZENLEMESİ 1 ARALIK'TA
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldi. OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı görüşmede sektöre ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Milyonlarca kişinin konuştuğu sıfır otomobildeki matrah düzenlemesi de gündeme geldi. Nebati, düzenlemede son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti. Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda ise, "İstişare odaklı görüş ve önerilerin yanı sıra devreye aldığımız uygulamaların çıktılarını kapsamlı bir şekilde ele aldık" ifadelerini kullandı. Nebati, daha önce ÖTV'de değişiklik olmayacağını, matrah tarafında düzenleme yapılacağını açıklamıştı.
HEDEF 70 MİLYON YOLCU
İGA CEO'su Kadri Samsunlu, A Para'da yayınlanan 'Ekonomi Masası' programında İstanbul Havalimanı'nın bu yılı 62-63 milyon yolcuyla kapatacağını belirterek, "İç hatlar yolcu sayısında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı geçtik. Pandemi öncesinde 2019'da Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı'na 68.5 milyon yolcu gelmişti. Önümüzdeki yıl yolcu sayısında 70 milyonu geçeriz. Biz 2019 rakamlarını 2023'te geçeriz ama Avrupa'da bu 2024'ü bulur" dedi. ABD kargo şirketi Fedex ile önümüzdeki günlerde havalimanına geleceğini anlatan Samsunlu, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda havacılıkta oyunu değiştiren ülke olacağını kaydetti. Samsunlu, İstanbul Havalimanı'nın 4 yılda ekonomiye katkısının da 23.5 milyar dolar olduğunu belirtti.
DOĞALGAZA ARALIK'TA ZAM YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz konusunda bu yıl kışın bir sorun yaşanmadan atlatılacağını belirterek, aralıkta zam yapılmayacağı mesajını verdi. Depoların kapasitelerinin artırıldığını hatırlatan Dönmez, "Tuz Gölü deposu yüzde 100 dolu. Silivri'de kapasite artırma çalışmalarının sonuna geldik. İnşallah bu yıl içerisinde açılışını yapacağız. Yaklaşık 3.2 milyar metreküplük depolama kapasitemizi 4.6 milyar metreküpe çıkardık. O da şu anda yüzde 100 dolu durumda" dedi. Doğal gaz fiyatlarında küresel bazda anormal artışlar olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez, "120 dolarlardan bin metreküpü ağustos ayında 3 bin doların üzerine çıktı. Şu anda bir miktar gevşeme var, ama hala eski seviyelerine inmiş değil. Birçok ülkeden yeni kaynak noktaları oluşturduk. Sistemi aldık. Bunlar sayesinde inşallah bu kışı bir sıkıntı yaşamadan atlatacağız. Aralıkta bir fiyat değişikliği olmayacak" diye konuştu.
İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 10 BİN MÜHENDİS
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaatlarda görev alan şantiye şefleri için deneyim şartı getirirken, ilk kez şantiye şefliği yapacakların inşaat alanı bin 500 metrekareye kadar olan yapılarda görev alabileceğini şart koştu. Yapılan düzenleme ile bir şefin bakacağı alan küçüleceği için yeni şantiye şeflerine ihtiyaç olacağı belirtilen açıklamada, yaklaşık 10 bin mimar ve mühendisin istihdamına katkı sağlanacağı belirtildi.