PASTA SERVİSİNE 1.000 TL
Restoran ve kafeler kuver gibi servis ücretlerinde de işi azıttı. Bir vatandaş yemek sonrası doğum günü pastası için alınan servis ücretine isyan etti. Yaşadığı süreci anlatan vatandaş, "Bebek'te 12 arkadaş yemek yedik. Bir arkadaşımızın doğum günüydü. Restoranda pasta olmadığı için kendimiz pasta aldık. O pastayı getirip bize servis ettikleri için kişi başına 80 TL, toplam 960 TL servis ücreti aldılar. Yemek için de ciddi bir hesap ödedik. O yemekten kuver de aldılar. Bunun üzerine pasta servisi için kişi başı 80 TL hesap çıkarılması ve faturaya 960 TL hesap eklenmesi bize 'bu da aleni kazık atmak' dedirtti. Herkes kafasına göre fiyat dayatıyor" dedi.
ADİSYONUN YÜZDE 15'İ KURALI GELEBİLİR
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, kuver ücretinin yemek öncesi gelen zeytin, ekmek, zeytinyağı ikramlıklar için yazılabileceğini belirterek, "40 TL'lik çay hesabına 50 TL kuver çok çirkin. Açıklanabilir bir tarafı yok. Pasta servisi için de belki küçük bir ücret alabilir ancak bu asla kişi başı 80 TL olmaz" diye konuştu. Türkiye'de kuver ya da servis ücretlerinde bir yasal sınır olmadığını, işletmelerin fiyatları kendilerinin belirlediğini anlatan Demirer, "Buna bir düzenleme getirilebilir. Örneğin, yönetmeliğe 'adisyon ücretinin yüzde 15'ini geçemez' şeklinde bir ibare eklenebilir" dedi.
FİYATLAR KAPI ÖNÜNE YAZILMALI
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, kuver ücretinin yemek öncesi getirilen atıştırmalıklar için yazılabileceğini belirterek, "İki bardak çay için kuver ücreti alınmaz. Hele bu yemek sonrası ise çayın ücreti dahi alınmaz. Bu mesleğimizin yazılı olmayan etik kuralıdır" dedi. Servis ücreti adı altında alınan ücretlerin de yasal olmadığını aktaran Bingöl, "Son dönemde bu tür şikâyetlerde artış görüyoruz. Maalesef işi fırsatçılığa dökenler var. Önümüzdeki günlerde Ticaret Bakanlığı'na gideceğiz. Kapı önüne menü, kuver ve servis ücretlerinin yazılı olduğu tabelaların eklenmesini talep edeceğiz. Böylece vatandaş ne ödeyeceğini bilir. Aksi durumda bazen ayıp olmasın diye susup hesap ödüyor. Bazı işletmeler de 'nasıl olsa müşterim var' diye usulsüzlüğü sürdürüyor" diye konuştu.
KUVER NEDİR?
Fransızca kökenli kelime olan Kuver, restoranlarda yemeklerin servis edilmeden önce masaya serilen masa örtüsü anlamına geliyor. Ancak Türkiye'de restoran ve kafeler kuveri masaya önden getirdikleri ürünler için yazıyor. Avrupa'da kuver ya da servis ücreti hesabın yüzde 10 ila 20'si arasında. Servis ya da kuver için ayrı ayrı ücret de alınmıyor.