EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
EYT yasası TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Görüşmeler ocak ayında tamamlanıp aynı ay içinde Resmi Gazete'de yayımlanırsa, yılın ilk ayında yürürlüğe girecek. Ancak, TBMM'deki görüşmelerin uzaması halinde yasanın yürürlüğe girmesi izleyen aylara da kalabilir.
EYT'LİLERE İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?
Yasanın yürürlüğe girdiği ay emeklilik dilekçesi verenlerin ilk maaşı, dilekçeyi takip eden ayın birinci gününden geçerli olarak ödenecek. Örneğin yasa 20 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanırsa, 20 – 31 Ocak 2023 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi verenlere emekli aylıkları 1 Şubat 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak.
EYT'LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?
Emekli aylıkları çalışanların prim gün sayıları ile 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası çalışma sürelerine göre değişecek. E-Devlet'te "Ne kadar emekli aylığı alırım" şeklinde sorgulama yapıldığında çıkan aylık tutarları, bağlanacak emekli aylığının yaklaşık tutarını göstermektedir. Birebir aynı olmasa da e-Devlet'te görünen tutara yakın aylık bağlanır.
PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NASIL TAMAMLAYACAK?
Prim günü eksik olanların hizmet borçlanması yapabileceği süreler şöyle
Askerlik süreleri
Doğumdan sonraki boşta geçen sürelerin her bir çocukta 2 yıla kadar olan kısmı
Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık öğrenim süreleri
Hekimlerin fahri asistanlık süreleri
Yurt dışında öğrenim süreleri
Yurt dışı borçlanması
EYT'DEN EMEKLİ OLANLAR AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞABİLECEK Mİ?
Emekli olan EYT'lilerin aynı işyerinde çalışmaya devam edip etmemesi işçi ile işveren arasındaki anlaşmaya bağlı. İşveren kabul ederse çalışmaya devam edebilir, etmezse çalışamaz.