Turkuvaz Medya Grubu'nun düzenlediği Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri'ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bundan 100 yıl önce topyekün bir istiklal mücadelesi verildiğini hatırlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonu da esasen ülkemizin istikbal mücadelesidir" dedi.
TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI
Türkiye'nin bir krizler çağında dahi ekonomik olarak tüm makro göstergelerde diğer ülkelerden pozitif ayrışarak güçlenmeye devam ettiğine dikkat çeken Nebati, "Türkiye, 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde, birçok gelişmiş ülkeyi geride bırakarak yüzde 6.2 büyümeyi başarmıştır. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki aralıksız büyümeyi de 3 yıla çıkarmayı başardık. Yatırımlarımızın GSYH'ye oranı, 2002 yılındaki yüzde 17.1 seyiyesinden 2021 yılında yüzde 25.2 seviyesine çıkmıştır" diye konuştu.
FAİZİN PAYI DÜŞÜYOR
Bütçedeki faiz giderlerinin payının 2002 yılındaki yüzde 43'lerden bugün yüzde 10'lara kadar indirildiğini ifade eden Nebati, bütçede de son 20 yılın en iyi performanslarından birine ulaşıldığını kaydetti. Faizin bütçedeki payını daha da azaltacaklarını vurgulayan Nebati, "Biz, düşük faiz ortamında vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz; muhalef faiz lobilerinin sözcüsü gibi davranıyor. İşte bizimle muhalefet arasındaki asıl fark budur" diye konuştu.
KAYNAKLAR ÜRETİME GİDİYOR
Selektif kredi politikası ile tüm kaynakları üretken alanlara yönlendirmeye büyük bir özen gösterdiklerini belirten Nebati, "2022 yılında gerçekleşen ticari kredi artışının yüzde 33'ü imalat sanayine, yüzde 20'si ise ticaret sektörüne tahsis edilen kredilerden sağlanmıştır. Başta KOBİ'ler olmak üzere firmaların finansmana erişimini büyük ölçüde kolaylaştıran kefalet imkânlarını da sürekli artırıyoruz. Yakın dönemde 14 yeni KGF paketiyle 250 milyar liralık kredi tutarını sizlerin kullanımına sunduk" dedi.
ENFLASYON DAHA DA DÜŞECEK
Türkiye Ekonomi Modeli'nin, üretim odaklı ve kapsayıcı bir büyümeyle inşa etmeye devam edilen güçlü yarınların, yani Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı olduğuna vurgu yapan Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yatırımda, istihdamda, üretim ve ihracatta beraberce atılımlar yapmaya devam ederken ülkemizi bu kulvarların her birinde çok daha ilerilere yine birlikte taşıyacağız. Milletimizle ve ekonomideki tüm paydaşlarımızla birlikte mücadele vererek, enflasyondaki artış eğilimini aşağı çevirdik. Enflasyonu çok daha aşağılara da indireceğiz."
100 YIL SONRA KONGRE
17 Şubat-4 Mart arasında, Birinci İzmir İktisat Kongresi'nden tam 100 sene sonra yine İzmir'de geniş katılımlı bir İktisat Kongresi düzenleneceğini hatırlatan Nebati, "Cumhurbaşkanımızın himayeleri ve teşrifleriyle gerçekleştireceğimiz İzmir İktisat Kongresi, Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi ana temasıyla toplanacak. 100 sene evvel, istiklal mücadelesi veren milletimiz, bugün geldiği nokta itibarıyla her alanda küresel güç olma hedefine odaklanmış durumdadır. İnanıyorum ki bu kongre Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun önünü daha da açacak. Ülkemizi her alanda dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi arasına birlikte çıkaracağız" dedi.
İSTİHDAM REKORU KIRILDI
Büyüme, yatırım ve ihracat artışları sayesinde istihdamda da büyük başarılar elde edildiğine değinen Nebati, "İstihdam edilen kişi sayısı 31.6 milyon kişiyle tarihi zirvesine ulaştı. İhracattaki rekorlarımızın da ardı arkası kesilmiyor. Turizmde de tarihi zirveleri aşmayı başardık. 2022'deki 46.3 milyar dolarlık turizm gelirleriyle turizmin altın yılı olan 2019'un da üzerinde performans sergilemeyi başardık. Gastronomi, sağlık ve kültür turizmi gibi alanlarda ülkemizin potansiyelini hayata geçirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
İSTİKRARIN YÜZYILI OLACAK
'Türkiye yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri'nin açılış konuşmasını yapan Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından tohumları atılan Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ülkemiz dünyanın yeni meydan okumalarına karşı güçlü bir başlangıç yapıyor. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülke asırlık hedeflere doğru yol alıyor. Bu yüzyıl sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, huzurun, değerlerin, başarının, bilimin, verimliliğin ve istikrarın yüzyılı olacak. Türkiye'nin en büyük medya grubu olarak bu vizyona destek vermek için yola çıktık" dedi.
İFM İÇİN GERİ SAYIM
İSistanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yakın bir zamanda, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisiyle bölgesel bir finans ve teknoloji üssüne dönüşeceğine dikkat çeken Nebati, "İstanbul'un aynı zamanda katılım finans alanında da bir merkez haline gelmesi ve katılım finans sektörümüzün gelişimini kesintisiz sürdürmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda kurulacak olan Katılım Finans Kefalet Şirketi'ne de Hazine ve Maliye Bakanlığımız olarak yüzde 4 oranında hisseyle iştirak edeceğiz" dedi. (Merve Bilkay)
GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
Türkıye Yüzyılı Zirvesi'nin ana sponsorları Aydem Enerji, Demirören Holding, Erciyes Holding, Halkbank, Kalyon, Koza Altın İşletmeleri, Turkcell, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Vakıfbank, Ziraat Bankası. CO sponsorları Aydınlı, EnerjiSA, EnerjiSA Üretim, Kuzu Grup. Destek sponsorları ise Artaş Grubu, Cengiz Holding, DAP, EPİAŞ, Eren Enerji, ICA, Kuzey Marmara Otoyolu, Koleksiyon, Papara, Philip Capital, Shell, Suryapı, Torkam Holding, Kargomsende, Tedaş, TEİAŞ, EÜAŞ, Tenmak, TPIC, Türkiye Petrolleri, Botaş, Botaş International, Eti Maden, TKİ, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İştirakler, MTA ve MAPEG oldu.
KOMUTA KONTROLDE DÜNYA MARKASI
HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Demirtoka, savunma sanayisinin normal bir ihracat olarak görülemeyeceğini belirterek, "Stratejik bir ilişki kuruyorsunuz. Komuta kontrolde bir dünya markasıyız. Gemilerimizde radarlar, sensörler, navigasyon sistemler var. Dışa bağımlılığı azaltmak istiyorsak kendi yazılımımızı yapmalıyız. Yazılımlar geliştiriyoruz. Bizde yapay zekâ konusunda yetkinlik var" diye konuştu. STM Genel Müdür Yardımcısı Soydal ise "4 MİLGEM deniz kuvvetlerine verildi. 5. MİLGEM yıl içinde verilecek. Yerlilik oranında yüzde 80'lere çıktık" dedi.
ROKET DENEMEMİZ OLACAK
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy da "Kendi özgün ürünlerimizle, hem silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılıyoruz hem de dost ve kardeş ülkelerimize ihraç ediyoruz. Şu an yürüttüğümüz proje kapsamında büyük ölçekli bir roket denememiz olacak. Şimşek 1 uydu fırlatma aracını geliştirmek istiyoruz. Yurt dışına da hizmet verecek kabiliyete ulaşmak istiyoruz. Uydu fırlatma merkezi kuruyoruz" dedi.
MİLLİ MUHARIP UÇAK'TA MOTOR 18 MART'TA ÇALIŞACAK
Turkuvaz Medya Grubu'nun Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlediği 'Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri'nde düzenlenen Yeni Yüzyılın Savunması Paneli'ne Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısı ve hedefleri masaya yatırıldı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen panel TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy, HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Semih Demirtoka ve STM Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Panelde konuşan TUSAS Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan sektördeki firmalarla iş birliği yaptıklarına dikkat çekerek, büyümelerine katkı sağlayan birçok iştiraklerinin bulunduğunu söyledi. HÜRKUŞ projesiyle kendi ürününü tasarlayan bir şirkete dönüştüklerini ifade eden Doğan, "HÜRJET Jet Eğitim uçağı, sesten hızlı ilk insanlı uçağımız olacak. Amerikan menşeili uçakların yerini alacak. İlk uçuşunu Mart ayı içinde yapması bekleniyor. İlk süpersonik jet uçağını yapmış olacağız. En büyük projemiz Milli Muharip Uçak. Projemiz çok hızlı bir şekilde ilerliyor. 18 Mart'ta ilk motorunu çalıştıracağız" dedi. 671 ÜRÜNÜ MİLLİLEŞTİRDİK
Savunma sanayinde yerlileşmenin önemine dikkat çeken ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yaman ise yerlileştirmede önemli yol alındığına dikkat çekti. Yaman, "671 ürünü millileştirdik. 2022'de 159 ürün için yerlileştirme yapılmış. 66 üniversiteyle iş birliği var. 610 milyon dolarlık Ar-Ge faaliyeti yaptık" diye konuştu. (Harun SEKMEN)