KOBİ'lere destek büyüyecek! Uygun koşullu krediler artacak

Türkiye Yüzyılı’na ‘Milli Teknoloji Hamlesi’yle yürüyecek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak. KOBİ Yatırım Bankası kurulurken, girişimcilere destekler artırılacak...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Haziran 2023
KOBİ’lere destek büyüyecek! Uygun koşullu krediler artacak

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeni dönemde 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla, dijital dönüşümle sanayinin rekabet gücünün artırılması, girişimci gençlerin desteklenmesi ve Türkiye'nin 'yeni nesil elektrikli otomobil üssü' haline getirilmesi hedefi doğrultusunda adımlarını atacak. AK Parti'nin 'Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar' başlıklı seçim beyannamesi ve Bakanlığın Performans Programı, yeni dönem hedefleri ve bunlara yönelik atılacak adımlara genel bir çerçeve oluşturuyor.

Hedeflerin hayata geçmesinde nasıl bir yol izleneceği ve hangi projelerin yürütüleceği ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamalarla netleşecek. Bu kapsamda, yeni dönemde sanayide stratejik alanlarda yüksek katma değeri ön plana alan yapısal dönüşümlerin hayata geçirilmesi öncelikli hedef olacak. Bakanlık, 'sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye' vizyonu ve 'yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı' oluşturma misyonuyla yeni dönemde de çalışmalarına devam edecek. İşte atılacak adımlardan bazıları...



TEK PENCERE SİSTEMİ
Yenilikçi, orta yüksek ve yüksek teknoloji firmalarına hizmet vermek üzere bir KOBİ Yatırım Bankası kurulacak. KOBİ'lerin finansmana erişimleri daha da kolaylaştırılacak, bu çerçevede uygun koşullarda krediler artırılacak. Girişimciliği özendirecek ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştıracak eğitim ve etkinliklere destek sağlanacak.

Girişimcilerin finansmana erişimleri kolaylaştırılacak. Tedarikçi Geliştirme Programı kapsamında İSO500+KOBİ projesiyle 500 büyük işletme ortak projeler vasıtasıyla KOBİ'lerle buluşturulacak. Tüm desteklerin tek noktadan sunulduğu tek pencere sistemine geçilecek.

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi kapsamında dünyanın en gelişmiş 20 ekosistemi arasında yer alınması hedeflenirken, ekosistemden 15 Turcorn (1 milyar dolar değerlemeye ulaşan Türk şirketi) ve 5 Decacorn (değeri 10 milyar doları geçen şirket) çıkarılacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında Türkiye İmalat Sanayiinin Yeşil Dönüşümü Projesi hayata geçirilecek. Togg'un seri üretimi yıllar içinde artırılarak 2030'da 1 milyon araca çıkarılacak. Elektrikli araç stoğunun 2 milyonu, şarj istasyonu sayısının da 200 bini aşması sağlanacak. 'Bölgesel Batarya Üretim Merkezi' olmak için adımlar atılacak.

5 ÜLKEYE TEKNOLOJİ PAZARLAMA OFİSİ
Dijital dönüşümü yaygınlaştırmaya yönelik programlar imalat sanayiinin farklı kollarına adapte edilip KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerine destek verilecek. Dijital platform imkanlarından yararlanılarak KOBİ'lerin yerli tedarik zincirini güçlendirecek büyük ölçekli firmalar etrafında kümelenerek konumlanmaları teşvik edilecek.

Model Fabrikalar sanayinin yoğunlaştığı 14 ilde yaygınlaştırılacak. KOBİ'lerle büyük işletmeler arasındaki verimlilik farkını azaltmak için özel programlar geliştirilecek. Bilişim sektöründe yer alan startup firmalarının ürün ve hizmetlerini kolaylıkla pazarlamalarına yönelik 2028'e kadar 5 ülkede Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisi kurulacak. Nesnelerin interneti gibi ileri üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması sağlanacak.

SANAYİ GÜÇLENDİRİLECEK
Sanayinin dijital dönüşümü sürecinde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve dijital dönüşümün hızlandırılması yoluyla imalat sanayiinin rekabet gücü artırılacak. Sanayide yeşil dönüşüm gibi alanlarda 'Yeşil Yakalı' olarak sınıflandırılan işlere avantaj sağlayacak politikalar geliştirilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN