Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından duyurulan emsal karar, milyonlarca bireyin fazla ödemiş oldukları emlak vergisi tutarlarını geri alma şansını elde etmelerini sağlayacak. İşte emlak vergisi iadesi ile ilgili ayrıntılar:
Emlak Vergisi Ödemesi ve İade Şartları Nelerdir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, emlak vergisi muafiyeti için aranan şartlar belirlendi. Ülkemizde arsa, tarla, yazlık, konut, dükkan, işyeri, depo, ofis ve daire gibi taşınmazlar için her yıl düzenli olarak emlak vergisi tahsil ediliyor.
Ancak ev sahibi olmalarına rağmen vergi ödeme gücü olmayan kişilere emlak vergisi muafiyeti sağlanıyor. Bu muafiyet hakkından yararlanan kişiler ise şu şekildedir:
- Ev sahibi kişinin tek evi olmalı ve bu evin büyüklüğü 200 metrekareyi aşmamalıdır.
- Emekli olan bireyler
- Ev hanımları
- Engelli bireyler
- Şehit eşi ve şehidin yetimleri
- Gaziler
- İşi olmayan kişiler
Bu kişiler, emekliler için emekli maaşı dışında, diğer kişiler için ise hiçbir geliri olmaması koşuluyla sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanabileceklerdir.
Geriye Dönük Emlak Vergisi İadesi Nasıl Yapılır?
Emlak vergisi ödemesi yapmış ve emlak vergisi muafiyeti kapsamında olan kişiler, geriye dönük 5 senelik ödeme tutarlarını geri alma fırsatına sahiptir. Bunun için belediyeye yazılan bir dilekçe yeterli olacaktır. Temiz bir A4 kağıda şu şekilde yazılabilir:
..... BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI'NA ..... kimlik numarası emlak vergisi mükellefiniz olmakla beraber emekli / ev hanımı / işsiz/ engelli / şehit yakını olmam neden ile emlak vergisi muafiyeti hakkım bulunmakta olup geriye dönük 5 senelik emlak vergisi ödeme tutarımın tarafına iadesini rica ederim.
Bu dilekçe ile ilgili belediyeye başvurmanız ve KDK'nın emsal kararı hakkında bilgi vermeniz yeterli olacaktır.
Ev sahipleri için emlak vergisi iadesi imkanı büyük bir fırsat sunuyor. Eğer ev sahibiyseniz ve yukarıda belirtilen şartlardan birine sahipseniz, fazla ödemiş olduğunuz emlak vergisi tutarını geri almak için adımlarınızı atabilirsiniz. Belediyeye yapacağınız dilekçe ile bu haktan yararlanabilir ve geriye dönük ödemelerinizi talep edebilirsiniz.