17 YILDIR BAĞ-KUR'LUYUM, İŞE SSK'LI DEVAM ETMEM EMEKLİLİĞİMİ ÖNE ÇEKER Mİ, AYLIĞIMI ARTIRIR MI?
Prim günü eksik olan Bağ-Kur'luların SSK'dan emekli olma yoluna gitmesi hem emekliliği öne çeker hem de daha avantajlı koşullarda aylık bağlatır. Bağ-Kur yerine SSK'dan emekli olabilmek için dilekçe verilen tarihten geriye doğru yedi yılın çoğunda SSK'lı çalışmak gerekiyor. Bunu hesaplarken takvim yılı olarak değil primi günü üzerinden yapmak gerekiyor.
YENİ DÖNEMDE EMEKLİYE YAPILACAK ZAM TEMMUZDA OLDUĞU GİBİ KÖK AYLIK ÜZERİNDEN Mİ OLACAK?
Ekim ayında Meclis'e gelmesi beklenen emekliye zam çalışmasında "prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi, 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının artırılması, seyyanen zam yapılması" gibi formüller konuşuluyor. Ancak henüz netleşmiş bir durum yok. Beklentiler ise kök ücretlerde bir düzenleme yapılması ve kademeli artış yapılması yönünde.
KÖK AYLIK NASIL HESAPLANIR? KÖK AYLIĞIMI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Emekli kök aylığı, aylık tutar ve ek ödeme tutarı ile beraber hesaplanır. E-devlet üzerinden T.C numaranız ve şifrenizle giriş yaparak arama kısmına "Emekli hizmet dökümü" veya "Emekli aylığı sorgulama" yazarak sonucu tıklayın. İlgili bölümde emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayacağınız bir ekran görüntülenir.
ERKEN EMEKLİLİK PRİM BORÇLANMASI NE KADAR, NASIL YAPILIR?
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sigortalı çalışmaya başlanılan tarihe göre değişen asgari prim gün sayısını tamamlayarak emekli olunabilir. Ücretsiz doğum ya da analık süreleri borçlanılarak prim günlerine eklenebiliyor. Memurların aylıksız izin, doktora, yurt dışı öğrenim, tutukluluk süreleri, sendikalı işçilerin grev ve lokavtta geçen süreleri borçlanma kapsamında yer alıyor.