EYT’liler dikkat! Maaştan olmayın | Aylık bağlanır mı? Ne yapılmalı?

Pri ve yıl şartını tamamlayan EYT’liler aylığına kavuşurken, hizmet dökümünde yer alan bazı kodlar/ harfler emekliliği tehlikeye atıyor. İşte sigortalıları emeklilikten edecek harfler...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Eylül 2023
EYT’liler dikkat! Maaştan olmayın |  Aylık bağlanır mı? Ne yapılmalı?

İÇİNDEKİLER

EYT düzenlemesi milyonlara emeklilik yolunu açtı. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olup ya da borçlanmayla başlangıcını bu tarihlere çekip prim ve yıl şartını tamamlayanlar aylık başvurusunu yaparken; hizmet dökümünde yer alan bazı harfler, emekliliği tehlikeye sokuyor.

HANGİ HARFLER KRİTİK?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gerçekleştirdiği denetimlerin ardından bazı kriterlere göre iş yerlerini S (sahte iş yeri), Ş (şüpheli iş yeri) ve K (kontrollü iş yeri) harfleri ile kodluyor.

'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamı taşıyor. Eğer bir iş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulmuşsa, burası hakkında bir denetim süreci başlıyor. Söz konusu denetimin amacı, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığını tespit etmek.



AYLIK BAĞLANIR MI?
Gerçekleştirilen denetimin ardından sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve buradan yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor. Hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunması emekliliğe engel değil.

Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetim sonuçlanmadan da emeklilik talebinde bulunabiliyor, aylıkları da bağlanıyor. Ancak denetim sonucu bildirilen hizmetlerin sahte olduğu anlaşılırsa, söz konusu primler iptal ediliyor. Bu iptal sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve yersiz ödenmiş aylıklar geri isteniyor. Hatta tedavi için yapılmış ödeme varsa onlar da geri alınıyor.



NE YAPILMALI?
'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmetleri olanların eğer bu süreler fiili çalışmaya dayanıyorsa endişe etmesine gerek yok. SGK'ya giderek durumu öğrenebilir, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz. Her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK'nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini yatırmayan veya cüzi tutarda ödeyen iş yerleri 'K' koduyla işaretleniyor.

Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı da denetmenler tarafından araştırılıyor. Araştırma sonucunda iş yerinin sahte olduğunun tespit edilmesi halinde bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz sayılıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN