İstanbul Havalimanı, yolcu trafiği artışında Avrupa birincisi oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'na ilişkin yaptığı paylaşımda, "Airports Council International Europe Temmuz 2023 hava trafik verilerine göre, İstanbul Havalimanı yüzde 16.5 ile yolcu trafiğindeki en yüksek artış lideri, 7 milyon 446 bin yolcu ile en yoğun ikinci havalimanı oldu" ifadelerine yer verdi.
8 AYDA 50 MİLYON YOLCU
Bakan Uraloğlu, havayollarının Ağustos ve ilk 8 aylık verilerini de açıkladı. Ağustos'ta havalimanlarında 24 milyon 689 bin 743 yolcuya hizmet verildiğini belirten Uraloğlu, "8 ayda 143 milyon 359 bin 903 yolcu havayolu ile seyahat etti" dedi. Yolcu ve çevre dostu havalimanlarında inişkalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 84 bin 834, dış hatlarda 95 bin 463 olarak gerçekleştiğini kaydeden Uraloğlu, toplam uçak trafiğinin üst geçişlerle 226 bin 894'e ulaştığını aktardı. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre ise İstanbul Havalimanı'na Ağustos'ta iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 12 bin 22, dış hatlarda 35 bin 424 olmak üzere toplamda 47 bin 446'ya ulaştı. İstanbul Havalimanı'nda, yılın 8 ayında, iç hatlarda 87 bin 373, dış hatlarda 250 bin 84 olmak üzere 337 bin 457 uçak, iç hatlarda 12 milyon 514 bin 473, dış hatlarda 38 milyon 431 bin 385 olmak üzere 50 milyon 945 bin 858 yolcu trafiği gerçekleşti.
ARABULUCUYA 5 GÜNDE 3.361 BAŞVURU
Kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda 1 Eylül'de başlayan zorunlu arabuluculuk uygulamasına ilgi çok büyük oldu. Bu kapsamda ilk 5 günde toplamda 3 bin 361 arabuluculuk başvurusu yapıldı. Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı başvuru sayısı 2 bin 928 oldu.
4 HAFTADA TAMAM
Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı 178, kat mülkiyeti uyuşmazlıklardan kaynaklı 232, komşuluk hukuku uyuşmazlıklardan kaynaklı 18, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 5 olmak üzere yeni alanlarda toplamda 3 bin 361 başvuru gerçekleştirildi. Arabulucuya dava açmak isteyen taraf başvuruyor. Adliyelerdeki bürolara yapılacak müracaatlarda ücret alınmayacak, görüşmeler 3 hafta içinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek.
KİMLER KATILACAK?
Böylece yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı arabulucuya gidecek. Adalet Bakanlığı'ndan eğitim alan hukukçular arabuluculuk yapabilecek, görüşmelere kiracı, ev sahibi, yönetici, vasi, avukat katılabilecek. Komşu hakkı, ortaklığın giderilmesi, aidat sorunları için de arabulucuya gidilebilecek. Ev sahibi arabulucuya gitmeden tahliye davası açamayacak.
KARADENİZ GAZINDAN GÜBRE ÜRETİLECEK
Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de keşfettiği 710 milyar metreküplük doğalgaz tarım sektörüne de hayat verecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı Orta Vadeli Program'da Sakarya gazını girdi olarak kullanarak azotlu gübre olan üre üretecek bir tesis kurulması ve böylece yerli doğalgazın katma değerinin artırılacağı bilgisi de paylaşıldı. Tesis hayata geçtiğinde Türkiye'nin yıllık 4 milyon ton olan 2 milyar dolarlık üre ihtiyacını da karşılayacak.
ÖĞRENCİLER YARIŞIYOR
Takasbank, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ile Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması'na başvurular, 18 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yarışmada üniversite öğrencileri sanal ortamda oluşturulan portföylerini yönetecek. Hedef, toplam 1 milyon lira tutarındaki sanal bütçeyi yöneterek, en yüksek getiriyi en uygun riskle sağlamak olacak. Bu yıl farklı olarak, minimum yüzde 5 'Sürdürülebilirlik' fonlarına yatırım yapılması zorunlu tutulacak.