Kuzugöbeği mantarı doğada kendiliğinden yetişen ve nadir bulunması sebebiyle yetiştiği bölgelerdeki yerel halk için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Son yıllarda popülerliği artan bu mantar türü farklı türlerine göre nadir bulunması nedeniyle özellikle bölge halkının ilgisini çekiyor. Kuzugöbeği mantarının taze olarak kilogramı 300 TL'den alıcı bulurken kurutulmuş haliyle kilosu 2 bin 500 TL'ye satılıyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde her yıl nisan ayının ortalarından mayıs ayının sonlarına kadar süren kuzugöbeği mantarı hasat sezonu, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor.
Bu nadir bulunan mantar türü, son yıllarda giderek artan bir popülerliğe sahip ve farklı türlerine kıyasla özellikle yerel halkın ilgisini çekiyor. Taze olarak kilogramı 300 TL'den alıcı bulan kuzugöbeği mantarı, kurutulmuş haliyle kilosu 2 bin 500 TL'ye varan fiyatlarla satılıyor.
Bahar döneminde yoğun yağış alan Akseki'de doğal olarak yetişen kuzugöbeği mantarları, vatandaşların gelir kaynağı haline geliyor. Nisan ve mayıs aylarında, yağmur sonrası sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde ortaya çıkan bu özel mantarları toplamak için bölge halkı mantar toplama alanlarına akın ediyor.
Kuzugöbeği mantarı toplayıcısı olan bir kişi sıfır sermayeyle kısa sürede bu işten ciddi kazançlar sağladı.
Kuzugöbeği mantarı, şifa kaynağı bitkiler arasında kabul ediliyor ve bağırsak ile mide hastalıklarına karşı tedavi edici özelliklere sahip olduğuna inanılıyor.
Bu nadir mantar selenyum içeriği yüksek bir antioksidan kaynağı olarak bilinir ve prostat kanseri riskini azaltmada olumlu etkilere sahip olabileceği düşünülmektedir.
Kuzugöbeği mantarı B1, B2, B3, C vitaminleri ile kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum gibi mineralleri içerir. Protein açısından da zengin olan bu mantar, 1 taneyle neredeyse 1 kilogram etin taşıdığı kadar protein sağlar.
Antioksidanlar bakımından zengin olması nedeniyle vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı korur ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca, eklem ağrılarını azaltır, zihinsel gelişime katkıda bulunur ve vücuttaki bağ dokusunu onarmaya yardımcı olur.