Milyonlarca emeklinin gözü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışmalarında. İki bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sürerken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz" şeklindeki açıklaması heyecan yarattı. Bu açıklamaların ardından halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının ne kadar ve ne zaman artacağı merak konusu oldu.
OCAK AYI ŞART DEĞİL
Taban aylık artışı için öncelikle yasal düzenleme gerekiyor. Ekim ayında Meclis'in açılmasının ardından hazırlanan düzenlemenin Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. En düşük emekli aylığı ödemesi bu yılın Ocak ayında 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Son artışın zamanı, yeni taban aylık ödemesinin hayata geçmesi için ille de zam dönemi olan Ocak ayının beklenmesinin şart olmadığını gösteriyor.
NASIL UYGULANACAK?
Düzenleme, çalışma tamamlanır tamamlanmaz Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe girebileceği gibi, maaşların artacağı Ocak ayında da devreye alınabilecek. Eğer bu yıl bitmeden uygulamaya alınırsa, halen hesabına 7 bin 500 lira yatırılan tüm emeklilerin ve hatta belirlenen yeni taban aylığın altında maaş alanların (ek ödeme dahil) gelirinde artış yaşanacak. Emeklilere belirlenen yeni taban aylığın altında ödeme yapılmayacak. Daha az alanların ödemesi bu tutara tamamlanacak.