Devlet herhangi bir geliri, sosyal güvencesi bulunmayan, çalışma gücü azalan 65 yaş ve üstü, maddi durumu kötü olan vatandaşlara yaşlılık aylığı bağlıyor.
Türkiye'de halen yaklaşık 860 bin kişiye aylık 2 bin 348 lira yaşlılık aylığı ödeniyor. Eylül ayında 1.8 milyar liralık (yılda 21.6 milyar) ödeme yapılırken, yaşlılık aylığında çocuğu, torunu işe girenlerin aylıkları kesilmiyor. Kişinin eşinin ve kendisinin gelirine bakılıyor, kişi başı düşen gelir asgari ücretin net tutarının 3'te 1'inden düşükse aylık bağlanıyor.
KİMLER YARARLANIYOR?
65 yaş aylığından yararlananların maaş almıyor olması, uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaması gerekiyor. Emekli aylığı olanlar, nafaka, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden ödenek alanlar, muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar ya da başka bir geliri olanlar yararlanamıyor. Yaşlılık maaşına başvurmak isteyen vatandaşların kimlik, 2 adet vesikalık fotoğraf, fakirlik durum belgesi, maaş almadığını gösteren resmi belge, mal bildirimi, sağlık kurulundan alınan rapor ve dilekçeyle başvurması gerekiyor. İkamet adresinin bağlı olduğu kaymakamlık içindeki sosyal yardımlaşma vakfına başvuruda bulunuluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın internet sitesinden başvuru formları alınabiliyor.
ENGELİ VARSA...
Yaşlılık aylığı bağlananlar arasında yüzde 70 ve üzeri engelli olanların aylıkları engelli aylığına dönüştürülebiliyor. 65 yaşını doldurup da yüzde 70 ve üzeri engelli olanlar engelli aylığı için başvurabiliyor. Yüzde 40 ile 70 arası oranda engeli olup da 65 yaşını doldurmuş olanlara sadece yaşlılık aylığı bağlanıyor.