Başkan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) 78'inci Genel Kurul için 17-21 Eylül arası ABD'de olacak. 19 Eylül sabahı yedinci sırada Genel Kurul'a hitabı beklenen Başkan Erdoğan'ın, Ukrayna'daki savaş, tahıl koridoru anlaşması, terörle mücadele ve iklim değişikliği gibi konulara dikkat çekmesi bekleniyor. Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasına geri dönmesi için diplomatik çabaları devam eden Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelerek konuyu ele alacağı bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın da yine 19 Eylül'de ikinci sırada BM Genel Kurulu'na hitap etmesi öngörülüyor.
YOĞUN DİPLOMASI TRAFİĞİ
Başkan Erdoğan yoğun diplomasi trafiğine Genel Kurul sırasında ikili görüşmelerle devam edecek. Hürriyet'in ulaştığı Washingon'daki kaynaklar, son zamanlarda Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atmaya kararlı olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Başkan Erdoğan arasında ikili bir görüşme yapılacağını doğruladı. İkili, 16 ay görüşmedikten sonra en son 12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelmişlerdi. Son olarak Miçotakis, Yunanistan'daki seller nedeniyle Erdoğan görüşmesine birkaç gün erteleme istemişti. Ayrıca diplomatik kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir görüşme planlandığını belirtti.
100. YILA ÖZEL MESAJ
Başkan Erdoğan, New York'taki temaslarının bir parçası olarak Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASC) 6'ncı Gala Yemeği'ne onur konuğu olarak katılacak. Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel tebrik mesajı paylaşması bekleniyor. Etkinliğe Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılımının beklendiği öğrenildi.
ŞİMŞEK DE YATIRIMCILARLA BULUŞUYOR
Ekonomi de ziyaretin gündeminde önemli bir yer alacak. Türkiye-ABD İş Konseyi'nin (TAİK) Hürriyet'e verdiği bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül sabahı dünyanın önde gelen fon ve portföy yöneticileri ile Goldman Sachs'ın düzenlediği 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'nda buluşacak. Şimşek ile bir araya gelecek yatırımcıların sayısının şimdiden 100'ü geçtiği bildirildi. Ertesi gün ise Başkan Erdoğan'ın yabancı işinsanları ve yatırımcılarla buluşarak bir yuvarlak masa toplantısı yapması bekleniyor.
İLK 100'E GİREN 20 ABD'Lİ ŞİRKET
Öte yandan Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi de konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk yüz içinde olan 20 Amerikan şirketinin CEO'su ile buluşacak. Türkiye'den Koç ve Sabancı Holding CEO'ları, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Hepsiburada'nın sahibi Hanzade Doğan, Borusan Holding'in sahibi Ahmet Kocabıyık, Kibar Holding'in sahibi Ali Kibar, Çalık Holding'in sahibi Ahmet Çalık, Çolakoğlu Holding'in sahibi Hasan Çolakoğlu gibi Türk iş dünyasını temsil eden isimler katılacak.
YUVARLAK MASA TOPLANTISI
Toplantı farklı formatta dedim. Yuvarlak masa toplantısı olacak. Toplantıyı TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ yönetecek. ABD'li şirketler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye ile ilgili yatırım ve projelerini anlatacaklar. Ekonomi takımı da toplantıda hazır bulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu talepleri ilgili bakanlara yönlendirecek. Bu toplantıya Amerikalı gruplar önem veriyor. Çünkü artık 5 yıl daha Türkiye'yi es geçmek istemiyorlar. Zaten katılım seviyesi de bunu gösteriyor.
AMERİKAN ŞİRKETLER
Tek tek isimlerini ve şirketlerini vereceğim.
Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı General James L. Jones, U.S. Chamber Of Commerce'ten Thomas J. Donohue, Hillwood'u temsilen Ross Perot, CITI'den John C. Dugan, Goldman Sachs'tan Denis Coleman, Boeing'den Stanley A. Deal, Nasdaq'tan Karen Snow, Platinum Petroleum İnternational'den Dr. Amer Rustom, Kraft Heinz'i temsilen Rafael Oliveira, Hellman&Freidman'dan Allen Thorpe.
Bu kadarla yetineceğim. Çünkü 27 önemli şirketin CEO'sunun katılacağı toplantı Coca Cola'dan, Amazon'dan, Ford Motor'dan, Lockheed Martin'e kadar uzayıp gidiyor.
Türkiye'nin rotasını yerli ve yabancı yatırımcıya çevirmesini önemsiyorum ve destekliyorum. Ama aynı zamanda yabancı yatırımcıların rotalarını Türkiye'ye çevirmesini daha çok önemsiyorum.